Monday, January 2, 2017

Senarai Semak Bapa - Bayi Baru Lahir

Tugasan ataupun beberapa perkara yang perlu diselesaikan oleh seorang bapa selepas kelahiran seorang bayi. Senarai semak yang mungkin membantu:

(A) Beberapa bulan sebelum kelahiran bayi.
1- Siapkan kelengkapan bayi  *Bincangkan bersama isteri. Biasanya suami buat selamba dan isteri yang bersungguh menyiapkan kelengkapan bayi. Jadi, sokong dan bantulah pasangan anda kerana bayi itu adalah bayi anda berdua :)
2- Banyakkan bertaubat.
3- Banyakkan berdoa.

(B) Beberapa hari/minggu sebelum jangkaan kelahiran bayi (EDD*Estimated Due Date)
1- Pastikan semua kelengkapan dah siap dan sebaiknya dah masuk dalam kereta bagi yang punyai kenderaan empat roda. Persiapan jika berlaku kecemasan.
2- Jika tidak punyai kenderaan sendiri, sekurang-kurangnya kelengkapan bayi itu sudah disediakan sebaiknya dan diletakkan disatu sudut yang mudah untuk diambil. Sebaiknya dah masuk dalam satu beg untuk bayi.
3- Tambah lagi taubat.
4- Tambah lagi doa.
5- Banyakkan sedekah.

(C) Beberapa jam sebelum isteri bersalin.
1- Pastikan isteri dah selamat ke hospital selepas ada tanda-tanda untuk bersalin yang kuat seperti kontraksi setiap 10 minit sebelum semakin cepat kepada 5 minit. Ataupun juga adanya keluar darah dari rahim, segera ke hospital untuk mendapat rawatan/nasihat/pantauan/perhatian dari doktor ataupun jururawat.
2- Tambah lagi buat baik.
3- Taubat betul-betul.
4- Banyakkan doa dan zikir.
5- Berada disamping isteri untuk memberi sokong dan bantuan sebelum dan semasa berlakunya proses bersalin.

(D) Selepas isteri bersalin.
1- Bantu isteri di hospital atau di rumah sakit untuk bergerak dan menguruskan bayi.
2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10-.........

Akan disambung selepas ini. Bahagian D ini mungkin sedikit terperinci. Bahagian lain pun boleh diperincikan, tapi beginilah kerana menulis didalam fasa bayi baru lahir. Hari kedua menerima seorang puteri. Haip. ;)

No comments:

Masa Itu Nyawa