Skip to main content

Senarai Semak Bapa - Bayi Baru Lahir

Tugasan ataupun beberapa perkara yang perlu diselesaikan oleh seorang bapa selepas kelahiran seorang bayi. Senarai semak yang mungkin membantu:

(A) Beberapa bulan sebelum kelahiran bayi.
1- Siapkan kelengkapan bayi  *Bincangkan bersama isteri. Biasanya suami buat selamba dan isteri yang bersungguh menyiapkan kelengkapan bayi. Jadi, sokong dan bantulah pasangan anda kerana bayi itu adalah bayi anda berdua :)
2- Banyakkan bertaubat.
3- Banyakkan berdoa.

(B) Beberapa hari/minggu sebelum jangkaan kelahiran bayi (EDD*Estimated Due Date)
1- Pastikan semua kelengkapan dah siap dan sebaiknya dah masuk dalam kereta bagi yang punyai kenderaan empat roda. Persiapan jika berlaku kecemasan.
2- Jika tidak punyai kenderaan sendiri, sekurang-kurangnya kelengkapan bayi itu sudah disediakan sebaiknya dan diletakkan disatu sudut yang mudah untuk diambil. Sebaiknya dah masuk dalam satu beg untuk bayi.
3- Tambah lagi taubat.
4- Tambah lagi doa.
5- Banyakkan sedekah.

(C) Beberapa jam sebelum isteri bersalin.
1- Pastikan isteri dah selamat ke hospital selepas ada tanda-tanda untuk bersalin yang kuat seperti kontraksi setiap 10 minit sebelum semakin cepat kepada 5 minit. Ataupun juga adanya keluar darah dari rahim, segera ke hospital untuk mendapat rawatan/nasihat/pantauan/perhatian dari doktor ataupun jururawat.
2- Tambah lagi buat baik.
3- Taubat betul-betul.
4- Banyakkan doa dan zikir.
5- Berada disamping isteri untuk memberi sokong dan bantuan sebelum dan semasa berlakunya proses bersalin.

(D) Selepas isteri bersalin.
1- Bantu isteri di hospital atau di rumah sakit untuk bergerak dan menguruskan bayi.
2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10-.........

Akan disambung selepas ini. Bahagian D ini mungkin sedikit terperinci. Bahagian lain pun boleh diperincikan, tapi beginilah kerana menulis didalam fasa bayi baru lahir. Hari kedua menerima seorang puteri. Haip. ;)

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…