Thursday, September 20, 2012

Wahai Anakku Yang Tercinta

Bismillahirrahmanirrahim. Tiada ilmu tiadalah amal. Methodologi memahami agama, menguatkan akidah dan Iman bermula dengan faham dan amal wahai anakku yang tercinta. Menulis sesuatu supaya jadi bekalan tatapan generasi mendatang walaupun jasad sudah didalam perut bumi adalah keperluan untuk terus hidup dan aktif akaun amalan seseorang itu. Semoga ikhlas perbuatan hati, lidah dan amal. Semoga Allah menerima amalan.

Anakku yang tercinta,

Ayahanda hanya mampu menukilkan penulisan-penulisan baik dan soleh para 'alim 'ulama' kita. Di sini bermula siri-siri pendidikan buat diri abi dan mama saat mengetahui dan membilang hari kedatangan permata cinta. Ianya bermula sebelum perkahwinan lagi anakku, demikian dinukil indah Prof. Dr. Abdullah Nasih Ulwan (moga-moga Allah merahmati beliau) dalam karya agung beliau tentang pendidikan anak-anak didalam Islam.

Buat mukaddimah abi menulis setelah sekian lama membiarkan laman ini, mari kita sama-sama hayati sedikit bingkisan dari Imam Hujjatul Islam, Abu Hamid Muhammad bin Muhammad Al Ghazali dalam kitab kecil beliau yang sebenarnya merupakan sebuah surat yang ditulis kepada seorang murid beliau yang sangat mencintai beliau yang meminta nasihat dari al-Imam. Karya ini diterjemah oleh Syeikh Ahmad Fahmi Zam Zam (Abu Ali Al-Banjari An-Nadwi) pada tahun 1996 dan diterbitkan oleh Khazanah Banjariah Maahad tarbiah Islamiah Derang, Pokok Sena, Kedah pada tahun 2010 untuk cetakan kelima.

Bermulanya begini wahai anakku yang tercinta dan kekasih yang mulia.

Semoga Allah memanjangkan umurmu dalam berbuat taat kepadaNya dan semoga Allah taala memudahkan bagimu untuk mengikuti jalan para kekasihNya.

Ketahuilah olehmu bahawasanya apa jua cabang nasihat itu adalah berasal daripada sumber kenabian (maksudnya hadis Rasulullah saw). Oleh kerana itu, apabila telah sampai kepadamu suatu nasihat yang berpunca daripada sumber ini maka apa perlunya lagi kamu kepada nasihat saya. Dan apabila masih belum sampai kepadamu suatu nasihat daripada sumber ini maka sebenarnya ilmu apa yang telah engkau pelajari selama ini?


Demikianlah anakku, ringkas dan bersahaja nasihat dari sang Imam Hujjatul Islam. Tapi penuh padat menikam dan mampu menitiskan air mata jika benar kita mencari kebenaran , ilmu yang benar dan beramal dengannya. Untung kita dilahirkan sebagai Islam, anakku yang tercinta, untung itu tidak berpanjangan jika tidak diteruskan sehingga mati. Untung tidak diketahui sehingga kita selesai urusan hisab kita dan menjejakkan kaki di Syurga diterima sebagai ummat Baginda, memperjuangkan agama Islam dibawa Baginda Nabi, agama yang diredhai Allah, itulah Islam.

             (gambar hiasan; kenangan kakak Aisyah anak Ayah Long & Mak Long semasa di Mesir)

No comments:

Masa Itu Nyawa