Skip to main content

Ujian Hati

-Menguji supaya menjadi lebih kuat.
-Menguji supaya lebih berdaya saing.
-Menguji supaya mampu pergi lebih jauh.
-Mengkritik untuk kebaikan.
-Belajarlah untuk merendahkan diri lagi.
-Belajarlah untuk bercakap mengikut kemampuan kaum mu.
-Bercakaplah perkara kebaikan sahaja ataupun diamlah kamu!

*Some people like to talk about right, love, and happines, but they themself live in gloomy, mourning and spread hatred unconsciously. However, I still love them, because they doing it because they don't know. I love them for their good work and outstanding thinking and finding truth. Love? Show, don't tell!

Miss so much workshop/class with Dr.Aidil. So inspiring!

Comments

pengkomen said…
"Ujian hati:
-Menguji supaya lebih berdaya saing
-Mengkritik untuk kebaikan"

Ringkas dan padat. Cumanya,maaf, saya lambat menangkap. Boleh hurai sikit contoh?
Contoh; Adanya ujian dan saling uji menguji akan menyebabkan kita lebih mahu saling berlumba2 ke arah kebaikan dan pembaikan. Ini akan meningkatkan daya saing menuju kebaikan.

Mengkritik untuk kebaikan adalah sangat perlu dalam pembaikan individu (kita manusia, selalu terlupa dan buat silap), dan juga organisasi. Mana-mana jemaah juga sentiasa terbuka dengan kritikan supaya dapat membawa Islam menuju ke tempat yang selayaknya. Pemimpin dalam organisasi, mahupun keluarga bahkan diri kita semua adalah pemimpin terhadap diri kita. Oleh itu, kritikan yg membina dan menambah vitamin lagi menyedarkan yang terleka dan terlupa adalah sangat penting supaya kita tak lupa kita hanyalah hamba Allah yang punya kerja buatNya di dunia ini. Kritik memang baik dan bagus, tapi perlu ada adabnya. Buat yang dikritik, terimalah apa jua kritikan dan ambillah ianya sebagai sumber kebaikan untuk menjadi lebih baik. Buat yang mengkritik, kritiklah kerana Allah =) Perhalusi dan pertajamkan seni mengkritik, insyaAllah indah hidup bermasyarakat
pengkomen said…
Jawapan yg sgt membantu. Alhamdulillah dan terima kasih.

"Perhalusi dan pertajamkan seni mengkritik". Bagus bunyinya. Sudi-sudilah berkongsi ttg seni tersebut bila-bila masa nanti. Banyak manfaat saya dapat kutip di sini. Teruskan berkongsi kerana Allah. Jazakallahu khair.
Afwan, teruskan membaca dan mengamalkan ilmu kerana Allah juga =)

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…