Friday, October 7, 2011

Ujian Hati

-Menguji supaya menjadi lebih kuat.
-Menguji supaya lebih berdaya saing.
-Menguji supaya mampu pergi lebih jauh.
-Mengkritik untuk kebaikan.
-Belajarlah untuk merendahkan diri lagi.
-Belajarlah untuk bercakap mengikut kemampuan kaum mu.
-Bercakaplah perkara kebaikan sahaja ataupun diamlah kamu!

*Some people like to talk about right, love, and happines, but they themself live in gloomy, mourning and spread hatred unconsciously. However, I still love them, because they doing it because they don't know. I love them for their good work and outstanding thinking and finding truth. Love? Show, don't tell!

Miss so much workshop/class with Dr.Aidil. So inspiring!

4 comments:

pengkomen said...

"Ujian hati:
-Menguji supaya lebih berdaya saing
-Mengkritik untuk kebaikan"

Ringkas dan padat. Cumanya,maaf, saya lambat menangkap. Boleh hurai sikit contoh?

Ammu Nafi' wa 'Asim said...

Contoh; Adanya ujian dan saling uji menguji akan menyebabkan kita lebih mahu saling berlumba2 ke arah kebaikan dan pembaikan. Ini akan meningkatkan daya saing menuju kebaikan.

Mengkritik untuk kebaikan adalah sangat perlu dalam pembaikan individu (kita manusia, selalu terlupa dan buat silap), dan juga organisasi. Mana-mana jemaah juga sentiasa terbuka dengan kritikan supaya dapat membawa Islam menuju ke tempat yang selayaknya. Pemimpin dalam organisasi, mahupun keluarga bahkan diri kita semua adalah pemimpin terhadap diri kita. Oleh itu, kritikan yg membina dan menambah vitamin lagi menyedarkan yang terleka dan terlupa adalah sangat penting supaya kita tak lupa kita hanyalah hamba Allah yang punya kerja buatNya di dunia ini. Kritik memang baik dan bagus, tapi perlu ada adabnya. Buat yang dikritik, terimalah apa jua kritikan dan ambillah ianya sebagai sumber kebaikan untuk menjadi lebih baik. Buat yang mengkritik, kritiklah kerana Allah =) Perhalusi dan pertajamkan seni mengkritik, insyaAllah indah hidup bermasyarakat

pengkomen said...

Jawapan yg sgt membantu. Alhamdulillah dan terima kasih.

"Perhalusi dan pertajamkan seni mengkritik". Bagus bunyinya. Sudi-sudilah berkongsi ttg seni tersebut bila-bila masa nanti. Banyak manfaat saya dapat kutip di sini. Teruskan berkongsi kerana Allah. Jazakallahu khair.

Ammu Nafi' wa 'Asim said...

Afwan, teruskan membaca dan mengamalkan ilmu kerana Allah juga =)

Masa Itu Nyawa