Tuesday, September 27, 2011

Menulis Sebagai Satu Ibadah

Bismillahirrahmanirrahim. Visi, misi, objektif, modus operandi, kunci penanda aras kualiti, pengurusan, ibu ayah, turun padang, halaqah universiti, program ilmiah, batch ke-5, rumah hijau, pembinaan, ilmu fardhu 'ain, research, projek tahun akhir, perancangan berkeluarga, pengajian luar universiti, lapangan masyarakat, mentor-mentee, buku-buku menangis meminta dibaca, nota-nota tahun 1 - tahun 4, prosedur klinikal, belajar untuk mengajar. Tanggungjawab terlalu banyak, bahkan lebih banyak lagi dari yang ditulis ini.Akan bertambah banyak lagi dengan bertambahnya ilmu dan kemampuan.

Tulislah keutamaan, susun dengan pena. Buat segala kerja buat kerana-Nya. Melihat akhirat dalam segala tindak-tanduk. Semoga Allah memandu kita dan mengampunkan kita dalam segala kekurangan dan kelemahan diri ini dengan amanah-amanah yang dipertanggungjawabkan.

Permudahkanlah, jangan persusahkannya. Gembirakanlah, jangan membuat orang lari. Islam itu indah. Islam sebagai satu cara hidup. Tunjuki kami ya Allah. Menulis semula selepas belajar dari kursus bengkel proposal dan thesis 'research'. Belajar dari Sean Connary, "Write your first draft with your heart. Write your second draft with your brain". Look back, you might laugh on yourself for your first draft, but you will smile for your second draft.

Just write!
-with heart-

4 comments:

Mohd. Ramadan Bin Ab.Hamid said...

Dulu Pena menari..
Kini Keyboard berbunyi... hehe

Ammu Nafi' wa 'Asim said...

Nanti kiroman katibin bersaksi.. Hehe, tulis mudah, nak amal..Allah sahaja yang tahu.

Khaulah Azwar said...

Syukran Syeikh. Sy suka dgn kata-kata hikmat ini. Teruskan menulis utk agama-Nya!

Ammu Nafi' wa 'Asim said...

Afwan ya kak Fizah. InsyaALLAH. Doakan dipandu-Nya memikul amanah ini ya.

Masa Itu Nyawa