Monday, August 1, 2011

Nasihat: Perlu Ke?

Ada orang allergik dengan nasihat. Ada orang pantang dinasihati. Ada orang merasa diri sudah cukup baik dan tak perlukan nasihat. Ada orang sangat memilih nasihat. Ada juga yang membalas nasihat dengan memburuk-burukkan orang yang memberi nasihat. Tapi tak kurang juga yang menerima nasihat dan bersedia untuk berubah menjadi lebih baik. Sedia memberi kerjasama kepada diri sendiri untuk mengikhlaskan diri menjadi hamba Allah yang lebih baik dari hari ke hari. Tapi, untuk siapakah nasihat itu?


Nasihat untuk Allah; Nasihat kepada manusia supaya beriman kepada Allah.


Nasihat kepada Kitab Allah; Bukanlah bermaksud kita perlu menasihati al-Quran. Perlu menasihati dengan al-Quran. Macamana? Dengan membaca al-Quran. Sebab apa pulak? Sebab Quran akan datang pada esok hari Kiamat sebagai syafaat, penolong, pembantu bagi sesiapa yang membacanya.


Keduanya, dengan cara kita perelokkan bacaan kita dan sentiasa perbetul dan pertingkatkan mutu bacaan kita. Kenapa? Kerana Nabi sollallahu 'alaihi wasallam sebut; "bukanlah dari kalangan kami sesiapa yang tidak melagukan al-Quran.


Seterusnya kena fahami al-Quran. Allah dah tanya kita dua kali dalam Quran; "apakah kamu tidak mentadabbur al-Quran?" Lepas tu kena ajar pula al-Quran ni kepada orang lain. Kenapa? Nabi dah sebut juga " Sebaik-baik kamu ialah siapa yang belajar al-Quran dan mengajar al-Quran" Ajarlah kepada generasi akan datang. Jangan sampai kita tak mampu nak ajar anak kita sendiri tentang al-Quran. Seterusnya amalkan segala apa suruhan dan larangan dalam Quran dalam segala aspek. Tak kiralah aspek nikah kahwin, muamalat, ekonomi, perniagaan, perbankan, pentadbiran dan semuanya. Kena kembali kepada al-Quran.


Ketiganya ialah nasihat kepada Rasulullah; Nasihat supaya mencintai Rasulullah. Kalau kamu cinta kepada Allah, nasihatlah dan ikutlah jalan Nabi sollallahu 'alaihi wasallam.


Keempatnya nasihat kepada pemimpin-pemimpin Islam. Semua perlu menasihati. Ulama lebih-lebih lagi perlu menasihati pemimpin.


Limanya; nasihat kepada semua manusia semuanya. Sempurnakan hak semua manusia yang perlukan nasihat kita.


Inilah prinsip Islam yang mudah dan indah lagi. Prinsip nasihat-menasihati. Nasihat kepada semua orang dan jadikan ianya sebagai satu cara hidup. Pasti sempurna hidup didunia ini kalau budaya nasihat menasihati ini hidup dan subur. Semoga kita tidak terpengaruh dengan racun penjajah yang menanamkan semangat ke'aku'an dan jangan jaga tepi kain orang. Juga racun pecah dan perintah serta membesarkan semangat kebangsaan lebih daripada cintakan Islam. Itu racun yang merosakkan hidup kita dari kembali kepada cara hidup yang sebenar.


Apakah cara hidup yang sebenar? Ianya memerlukan kita kepada agama. Apakah itu agama? Ianya adalah suatu nasihat. Nasihat kepada siapa? Kepada Allah, kitab Allah, Rasulullah, pemimpin-pemimpin Islam dan seluruh manusia semuanya.


Semoga usaha yang kecil ini dilihat-Nya sebagai menunaikan tanggungjawab seorang muslim dalam menyampaikan nasihat walaupun sangat kecil dan terlalu ringkas.

1 comment:

Harir Al-Azraq said...

Betul tu. Kadang2 ada org memilih nasihat. Nasihat org ni xsuka dgr, nasihat org tu baru suka dgr. Sedgkan, lihatlah pada nasihat itu, bkn pada org yg menasihat.

Sbb xsemua org perfect, kan? Saling menasihati untuk perfectkan diri masing2, InsyaAllah. ^_^

Terima kasih atas manfaat ini. ^^

Masa Itu Nyawa