Wednesday, June 1, 2011

Solat; Tempat Melatih Fokus

Sudah lama ana tak menulis. Sekadar berkongsi beberapa tips untuk kali ini insyaAllah. Untuk mendapatkan solat yang berfokus (baca: khusyuk), pertama sekali kita perlu buang segala yang boleh menghalang kita untuk fokus. Segala kekotoran dan segala keraguan. Kedua, fokus kepada sesuatu perkara sahaja dalam satu masa. Dalam solat kita diajar thoma'ninah dalam setiap pergerakan kita. Perlu sangat untuk kita tahu apa yang kita sedang buat itu. Dan sebenarnya kita bersolat ini kita sedang menghadap siapa ya? Solat penuh dengan falsafah. Melatih kita fokus, melatih kita merasa nikmat rasa kehambaan, dan melatih kita melawan nafsu yang menyuruh kita jangan solat. Menarik betul petua kecemerlangan yang dikongsi Mohd Arif Hussin kepada saya 7 tahun yang lampau saat di Maahad. Petua dia cemerlang ialah katanya kena khusyuklah dalam solat. Itu sahaja. Sangat menarik bukan? =)

Dalam Kehidupan Pula?
Bagaimana untuk fokus? Berikan satu tarikh akhir buat diri sendiri. Kemudian berilah hadiah kepada diri sendiri jika berjaya menghabiskan sebelum 'dateline' dan hukumlah diri sendiri jika tidak berjaya. Keduanya, buatlah kerja dalam 10 minit dan rehat 2 minit. Anda akan terkejut jika berjaya melakukan ini secara perlahan tapi berterusan. Ataupun petua lain yang biasa kita dengar ialah 30 minit bekerja dan rehat 5-6 minit. Apapun, petua-petua kecil sebegini sebenarnya tidaklah payah. Yang payah ialah untuk memulakannya dan meneruskan melakukannya walaupun sedikit.

Oleh sebab itu, ana usahakan juga untuk menulis walaupun sedikit dan mungkin kurang tersusun kali ini. Biar sedikit, tapi berterusan insyaAllah. Hari ini hari jumaat, hari ini 1 Rejab, ayuh banyakkan berselawat dan beristighfar. Jangan lupa baca Quran. InsyaAllah Rahmat Allah selalu bersama kita kalau kita tidak berputus asa ya. Doakan ana juga, insyaAllah akan menulis tentang putus asa dan melarikan diri dalam entri akan datang.

1 comment:

Nurturing The Ummah said...

Hari ini juga hari istimewa, hari ini juga hari kelahiran, hari ini juga hari perkahwinan, hari ini juga ada beberapa kematian berlaku. Indahnya dipanggil mengadap Allah dalam hari jumaat, satu rejab pula.

Masa Itu Nyawa