Skip to main content

Masuk Pawagam Ikut Cara Agama

AL-QARDHAWI: MENONTON FILEM DI PAWAGAM MENURUT PERTIMBANGAN FEQAH
Tarikh Edaran: 21 Mei 2011

Peranan dan pengaruh pawagam (tempat penayangan filem) telah tersebar secara meluas sejak akhir-akhir ini. Sesetengah pihak masih lagi berpegang kepada pengharaman (secara mutlak) menonton apa sahaja filem di sana, manakala didapati kebanyakan remaja meragui hal ini, dan sentiasa berkunjung ke sana dengan merasakan tiada apa-apa masalah pun yang perlu dirisaukan dalam hal ini. Oleh hal yang demikian, pihak manakah paling tepat dan benar dalam hal ini, sama ada semua pawagam perlu ditutup atau tiada masalahnya untuk menonton filem di sana? Dan apakah perkara-perkara yang perlu diambil perhatian sekiranya dibolehkan menonton filem di pawagam?

Hukum menonton filem di pawagam adalah tertakluk sepenuh kepada apa yang ditayangkan, dan secara hukum umumnya, adalah harus, dengan syarat; filem-filem yang ditayangkan tidak mengandungi unsur-unsur dosa, maksiat dan kemungkaran, di samping tidak menyebabkan kelalaian dari ibadah atau apa sahaja kewajipan agama, dan mestilah tidak bercampur antara lelaki dan wanita (yang bukan mahram).

Semua yang diterangkan di atas adalah ringkasan kesimpulan daripada apa yang dikatakan oleh Sheikh Dr. Yusuf Al-Qardhawi, dan di bawah ini, dinyatakan teks asal daripada fatwa beliau:

“Tidak syak lagi bahawa pawagam dan apa sahaja yang lebih kurang sama dengannya adalah satu alatan untuk menghiburkan diri, dan keadaannya adalah sama sebagaimana alat-alat lain yang sedia ada, sama ada digunakan dengan sebaiknya untuk kebaikan, atau digunakan untuk keburukan (kemaksiatan). Alatan ini tiada sedikit pun masalah padanya, yang dititik beratkan dari segi hukum, adalah melalui pelaksanaannya dan cara ia diaplikasi.”

“Demikianlah, kami (Al-Qardhawi) melihat kepada pawagam, ia adalah halal dan baik, dan berkemungkinan ia sesuatu yang dianjurkan jika memenuhi syarat-syarat berikut (sebaiknya):

Pertama: Setiap filem yang ditayangkan mestilah bersih daripada sebarang unsur-unsur dosa, maksiat dan kemungkaran, serta apa sahaja yang melibatkan ancaman kepada aqidah, syari’ah dan adab-adab Islam. Oleh itu, filem-filem yang berunsurkan keghairahan dunia (semata-mata), menggalakkan kepada dosa atau mempromosikan jenayah atau membawa pemikiran sesat atau menyeru kepada aqidah batil, atau apa sahaja yang kita sedia maklum (daripada kerosakan dan keburukan yang ditayangkan), maka ia (pawagam atau menonton wayang) menjadi haram kepada semua Muslimin.

Kedua: Tidak melalaikan daripada kewajipan agama dan dunia. Sebagai contoh; waktu solat lima waktu, setiap muslim tidak boleh sengaja melewatkan solat (seperti; solat maghrib) kerana filem yang disaksikannya. Allah berfirman: ((Celakalah orang-orang yang solat, yang mana sentiasa mengabaikan solatnya)), Surah Al-Ma’un, ayat 4-5, ditafsirkan “Pengabaian solat” adalah melewat-lewatkan solat sehingga terlepas waktunya. Inilah yang menjadi salah satu sebab, Al-Quran mengharamkan arak dan judi, kerana ia menjadi penghalang kepada mengingati Allah SWT dan juga penyebab kepada terhalangnya solat.

Ketiga: Perlu dijauhkan setiap penonton daripada bercampur gaul antara lelaki dan perempuan (bukan mahram), sebagai penghalang kepada sebarang fitnah, penyekat kepada sebarang kemaksiatan, terutama tayangan filem di pawagam yang hanya berlaku di dalam keadaan sangat gelap. Disebut di dalam hadis: “Seseorang yang mencucuk jarum besi di kepalanya lebih baik daripada dia memegang seseorang wanita yang tidak halal baginya”.

Wallahu’alam.

Artikel asal di dalam bahasa Arab, diterjemah daripada link ini:


http://www.qaradawi.net/site/topics/printArticle.asp?cu_no=2&item_no=3589&version=1&template_id=232&parent_id=17


-Dikongsi daripada terjemahan Ahmad Zaki Amiruddin yang dikongsi didalam facebook-

Comments

Salam, Nuruddin, mohon share ye..

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…