Thursday, January 20, 2011

Depan, Belakang, Kiri atau Kanan?
Ditanya kepada saya tentang hukum; lalu saya menjadi orang tengah pemudahcara untuk suatu persoalan.

Soalan: Hukum melabuhkan tudung melebihi paras dada itu merujuk kepada tutup depan, belakang, kiri dan kanan ke? (kritikal tak soalan ni?)

Jawapan:
1)Dalam al-Quran surah an-Nur ayat 31; "dan hendaklah meletakkan/ melabuhkan tudung sehingga dada".. Ini maksud ayat, tetapi dalam Quran "ala sudurihinna: sehingga dada", tapi menggunakan "ala juyubihinna: ke atas paras dada".. itu terjemahan yang lebih tepat.. Jadi, apa sahaja yang diparas dada, mesti ditutup.. tidak kira depan atau belakang

2)Seterusnya, adakah memadai sekadar dada? Jawapannya, dalam Quran guna dua huruf taukid (penguat), menunjukkan seriusnya arahan dari Allah, dan dalam tafsir pula mengatakan perkataan "falyadribna:mengenakan" bermaksud secara syadid (melebih-lebih), jadi, lebih labuh lagi baik ke bawah dada dan setaraf parasnya, wallahua'lam.

3)Dan, jawapan lagi tepat.. apa-apa sahaja yang bila lelaki tengok boleh timbul syahwat/fitnah..mesti tutup. Hatta muka dan tangan sekalipun, walaupun ada perbahasan (tafsir ibnu kathir). Jadi, jangan tanya pendapat perempuan dalam hal tutup aurat bagi perempuan, mesti tanya pendapat lelaki.. itu yang terbaik. Wallahua'lam.
Sumber soalan; Akhi Abdul Rahman Fauzi.
Sumber jawapan; Ustaz Zaki Amiruddin, Pensyarah UMK.

No comments:

Masa Itu Nyawa