Tuesday, October 5, 2010

Minggu Suai Kenal 2005; Belajar Mengurus Diri, Mengenali Hakikat Diri.Dulu, ada seorang remaja yang sedang menganjak ke alam kedewasaan mula mengubah tabiat hidupnya yang tidak terurus dan tidak seimbang.Remaja itu lebih suka membahasakan dirinya dengan nama gelaran aku atau pun saya. Namun, memasuki sebuah kampus kecil yang luas dengan ketenangan dan keheningan suasana memberi satu semangat dan azam yang baru buat remaja yang bagaikan skema itu.

Memulakan langkah dengan niat mahu mendisiplinkan diri dan menggembirakan hati ibu dan ayah yang sudah terlalu banyak menghabiskan keringat dan air mata demi melihat anak-anaknya berjaya dunia akhirat, maka si remaja yang lebih suka dikenali dengan nama M itu mula menulis sesuatu catatan bertarikh 11 Disember 2004 di dalam buku kecil kesayangannya.

Bila dilihat balik buku usang tersebut, rupanya remaja itu begitu terperinci dalam pengurusan dirinya dahulu. Mungkinkah kerana semangat mahu itu yang menyebabkan dia jadi sebegitu? Lebih dari 1/3 buku tersebut penuh dengan catatan keperluan-keperluan ditempat barunya. Kerana itulah kali pertama akan belajar untuk tinggal di asrama, di luar negeri kelahirannya. Ya, tempat baru, kawan baru, suasana baru, azam baru, dan semangat yang baru pasti dan pasti melahirkan iman yang baru buat M.

Tercatat juga nama-nama ahli kumpulan dalam minggu orientasi di bumi Kuala Kubu Bharu dicatat kemas oleh M dalam buku kecilnya. Masih jelas siapa, dari negeri mana dan dari sekolah mana dahulu sahabat-sahabatnya pernah bersekolah. Minggu orientasi yang paling indah dalam hidup M itulah detiknya, disitulah bermulanya. Mungkin ada juga sahabat-sahabat M yang merasakan perkara yang sama.

Ada juga tentatif perjalanan minggu orientasi yang juga dicatat M. Juga adanya dua pengisian kuliah yang juga dicatatkan sebagai nota-nota penting dalam kehidupan M. Kuliah pertama oleh Ustaz Khairul Anwar atau lebih selesa dipanggil dengan gelaran pok syekh. Antara butir penting yang sempat dirakam ialah:


-Dalam usaha mahu memartabatkan Quran kita perlu berada dalam satu perkumpulan.
-Alam perjuangan selepas pengajian ini disini terlalu amat berat. (sudah ramai dan semakin ramai sahabat M yang gugur dan terus gugur. Moga Allah kuatkan mereka semua untuk bangkit dan bangkit kembali sebelum gugurnya dijemput Izrail)
-Hakikat hafal al-Quran mesti ada yang terlupa atau dilupakan, apa yang penting ialah Istiqamah.
-Buatlah bacaan Quran di dalam solat, itulah yang terbaik.


Seterusnya kuliah subuh bersama Ustaz Taufiq bin Husain yang cukup bertenaga dan mempunyai ruh keimanan. Antara butir-butir penting yang sempat dirakam M ialah:

- Perlu bersedia untuk mendengar.
- Betulkan niat untuk jaga Quran
- Kalam Allah ialah mukjizat
- Penghafaz al-Quran ialah safirullah, mereka ialah duta-duta Allah. Jagalah kualiti diri sebagai duta Allah.
- Mutu al-Quran takkan sama dengan bahasa dan kitab-kitab yang lain.
- Cuba baca buku-buku tentang al-Quran
- 2 sebab al-Quran masih terjaga. 1)Terjaga dengan hafazan 2)Terjaga dengan penulisan dan mushaf
- Anda menghafal al-Quran kerana telah dipilih sejak azali lagi oleh Allah. Dan asbabnya ialah diperantarakan dengan USAHA.
- Dalam nak jadi waris kitabullah ada 3 golongan. 1)Bersungguh-sungguh 2)Tidak istiqamah 3)Menzalimi diri sendiri.
- Hafal memang payah. Tapi kenapa ramai sahaja orang lain boleh hafal? Tiada yang mustahil.
- Pelajari & fahami betul-betul isi kandungan al-Quran.
- Jadilah qudwah
- Luaskan petunjuk sehingga menjadi panduan
- 5 perkara mengganggu penjaga al-Quran. 1)Syaitan 2)Nafsu 3) Kuffar harbi 4)Suasana yang mengancam 5)Manusia yang dengki
- Persediaan untuk Berjaya *Diri sendiri (niat ikhlas) *Tawadhuk *Suasana kondusif (cipta suasana, jangan hanyut dengan suasana sekeliling!) *Banyakkan merujuk * Doa dan Tawakal


Seterusnya kuliah subuh hari seterusnya juga oleh Ustaz Pok Syekh pula di diskusikan tentang usrah. Usrah? Apa itu? Usrah, kepentingan dan kesannya.

- Kekuatan usrah yang utama ialah CINTA! Dan kasih sayang. Oleh itu, rujuklah segala benda kepada pencipta dan pemilik CINTA, yakni ALLAH!
- Bincang mengikut perspektif umum.
- Jangan terlalu aktif.
- Tapi jangan hidup dengan akademik semata-mata sahaja.
- Jangan perbincangan menjadi satu hala sahaja.
- Ianya merupakan satu wasilah.
- Ianya mampu mendisiplinkan kita.

-Tamat Nota manis-manisan 1 buat Gen6-

No comments:

Masa Itu Nyawa