Skip to main content

Turki Muncul Sebagai Pembela

Meskipun pentadbiran Amerika Syarikat pura-pura hendak menyiasat serangan tentera Israel terhadap konvoi kapal Mavi Marmara yang membawa misi kemanusiaan menuju ke Gaza, tetapi laporan yang diterima menyatakan bahawa Israel telah lebih dulu memberitahu pihak perisikan Amerika beberapa ketika sebelum serangan itu diancarkan.


Maknanya di sini, Amerika lebih dulu mengetahui bahawa tentera Israel dalam perjalanan untuk merampas dan menyerang konvoi kapal Flotilla walaupun masih di perairan antarabanga. Dipercayai secara senyap-senyap Amerika memberikan ‘lampu hijau’ kepada Israel untuk melancarkan serangan tersebut menyebabkan 19 terbunuh, puluhan lagi cedera.


Inilah hakikat sebenarnya, yang bermakna semua tindakan Israel selama ini direstui dan didukung sepenuhnya oleh Amerika. Justru dunia Islam patut sedar hal ini.


Mavi Marmara adalah salah satu daripada konvoi beberapa buah kapal yang membawa kira-kira 700 sukarelawan dari 50 buah negara. Misi tersebut kebanyakkannya dari negara Eropah, selebihnya dari Turki, Indonesia, Malaysia dan negara lain. Ini menunjukkan bahawa misi tersebut benar-benar untuk memberi bantuan kemanusiaan kepada rakyat Gaza yang terkepung.


Dalam wajah yang lain, Amerika melahirkan rasa kesalnya yang mendalam ekoran tragedi terbaru ini. "Negara itu sedang berusaha untuk mengetahui keadaan yang membawa kepada tragedi ini,” kata jurucakap White House William Burton dipetik Reuter.


Sementara itu Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu mengadakan mesyuarat tergempar semalam mengenai serangan Israel terhadap konvoi bantuan kemanusiaan tersebut, sementara Hamas dan negara Arab dan Islam menuntut PBB supaya mengutuk Israel dan mengadakan siasatan terbuka mengenai serangan biadap Israel itu.


Namun Washington sedang berlengah-lengah untuk mengarahkan wakilnya di PBB mengutuk Israel. Tindakan negara sekutu Israel ini memang telah diduga, mengingat sepanjang sejarahnya, Amerika lebih dari 10 kali menggunakan kuasa vetonya menentang keputusan mengutuk Israel.


Sementara itu Pertubuhan Persidangan Negara Islam (OIC) yang turut mengutuk serangan Israel itu merancang untuk mengadakan sidang mengenai keganasan Israel itu, semenara Mesir, negara Arab yang berjiran dengan Israel dengan pelbagai alasan tidak munasabah dan tidak berperi kemanusiaan telah menutup pintu negaranya ke Gaza, satu-satunya laluan paling dekat ke Gaza menyebabkan semua bantuan ke kawasan Gaza itu telah tersekat.


Oleh itu dengan sikap dunia Arab dan sikap pemimpin negara umat Islam yang pasif, tidak mungkin sesuau yang positif, memberikan tekanan kuat kepada Amerika dan Israel supaya mengubah sikap mereka mengenai isu Palestin.


Malah Perdana Menteri Israel, Benjamin Natanyahu mempertahankan tindakan tenteranya dengan menuduh mereka yang ada di kapal misi kemanusiaan itu pula memiliki senjata menyerang – pisau, besi dan pelbagai lagi. Dakwaan Israel ini dinafikan oleh semua pihak. Namun Israel masih berdegil dan masih menggunakan hujah ini ketika berdebat di Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu.


Kita masih ingat bagaimana seorang penganalisis politik, Ramzy Baraoud, asal Palestin dalam rencananya yang disiarkan dalam Islam On Line tidak lama dulu mengingatkan kembali ucapan Obama di Kaherah pada 4 Jun tahun lalu – ucapan yang ditujukan kepada dunia umat Islam di mana Obama banyak berjanji untuk membaiki hubungan dengan dunia Islam. Namun, kata Ramzy, janji pemimpin Amerika itu tidak pernah menjadi kenyataan.


Ramzy mengingatkan pemimpin dunia umat Islam supaya jangan menaruh harapan terlalu tinggi terhadap retorik Barack Obama dengan moralnya yang longgar itu, kerana dia tetap kekal sebagai pemimpin politik Amerika yang mendukung Israel.


Walaupun pentadbiran Obama berpura-pura menuntut Israel membekukan penempatan baru Yahudi di Palestin, kata beliau, tetapi kini beliau mengadakan tekanan kuat kepada ‘Presiden’ Mahmoud Abbas di Tebing Barat supaya pergi ke meja rundingan dengan Israel tanpa syarat. Ini kononnya supaya rakyat Israel dan Palestin di Tebing Barat dapat membangun bersama masyarakat mereka. Tetapi ini, kata Ramzy, hanya sebuah impian kosong, mengingatkan bahawa rakyat Palestin di Gaza sedang berada di jurang kebuluran kerana dikepung sejak lama.


Tidak syak lagi bahawa kepungan terhadap Gaza adalah dengan sokongan pentadbiran Obama. Pengkaji ini mengingatkan bahawa lobi Israel dan kepentingan Amerika jauh lebih kuat dan berpengaruh dari harapan akan perubahan di bawa pentadbiran Obama. Itulah dia Amerika bahawa siapapun presidennya mempunyai dasar yang serupa, hanya yang sedikit kelihatan berbeza ialah cara pendekatan, strategi dan diplomasi politiknya.


Sehingga rencana ini ditulis, tidak diketahui nasib misi kemanusiaan pelbagai negara di dalam kapal yang diserang oleh Israel iu, tetapi natijah dari semuanya ini ialah masih ada pihak di dunia ini, khususnya dari negara Eropah, yang sangat prihatin dengan nasib rakyat Gaza. Ini wajar menginsafkan pemimpjn negara Arab dan negara umat Islam bahawa isu Gaza bukan sekedar isu negara Arab dan Islam, tetapi isu kemanusiaan.


Tidak syak lagi, peristiwa ini menyerlahkan kewibawaan negara Turki yang dipimpin oleh Presiden Abdullah Gul dan Perdana Menterinya, Recip Tayyip Erdogan kerana berjaya mengusahakan misi kemanusiaan yang penuh cabaran ini bersama NGO negara Eropah dan negara lain. Kiranya bantuan kemanusiaan itu dirampas oleh Israel dan tidak sampai kepada rakyat Gaza, namun usaha mereka ini sangat mulia dan berjaya membuka mata dunia, khususnya pemerintah negara Arab dan pemerintah negara umat Islam bahawa masih tetap ada insan yang sangat perihatin membela kemanusiaan di dunia ini.


Oleh ABD SHUKUR HARUN shukurharun@yahoo.com,
HARAKAHDAILY.

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…