Skip to main content

Turki Bangkit Bersemangat!!

Perdana Menteri Turkei, Recep Tayyip Erdogan menegaskan bahawa Arab tidak boleh menjauhkan diri dari kedudukannya

Sementara itu, para pemimpin Israel sedang terperangkap dalam dunia politiknya dengan keselamatan dan perisikannya dalam kempen kemanusiaan sekaligus mengekspot tentang perilaku jenayahnya dalam menghadapi perpaduan antarabangsa, yang masih ratusan diantara mereka berada dikem-kem penahanan di bandar perlabuhan Asdod dan Askelon pada saat orang lain yang sekarng ini mencabar barbarisme Israel melalui misi kemanusiaan. Dua buah kapal lagi akan dijangka tiba dalam dua hari lagi ke Gaza. Balasan terbaru dari Israel terhadap kepungan di Gaza ialah pengeboman di daerah utara dan selatan dan mengorbankan lima nyawa rakyat palestin.


Dalam perbahasannya dengan nada suara yang tinggi, dia (Erdogan) sedang menunggu masyarakat arab diseluruh dunia tampilkan diri mengecam pencerobohan Israel pada pertemuan parti keadilan dan pembangunan. Dia juga berkata bahawa dia tidak akan mengundurkan sedikitpun dari terus mempertahankan jalur Gaza. Dia juga mengatakan bahawa, dia sudah bosan dengan penipuan yang dilakukan oleh Israel. Dia mengulangi apa yang dikatakan pada persidangan Davos tahun lalu bahawa para pemimpin Israel telah menunjukkan kembali kepada dunia bahawa mereka tahu cara pembunuhan kejam.


Erdogan menyatakan pandangan bahawa serangan itu kasar dan tidak bertanggungjawab Tentera Laut Israel armada dari kebebasan, melanggar undang-undang dan memijak-minjak martabat manusia,menekankan bahawa Turki bukanlah seperti anak-anak yang boleh mereka memberi makan dan memberikan hak-hak mereka.


Dia (Erdogan) memberi amaran, "Turkei sebuah negara persahabatan yang kuat dan pakara ini amat menguji kesabaran Turkei."
Erdogan menegaskan bahawa Turki tidak akan membiarkan orang Israel menghancurkan keamanan di Timur Tengah, Dia mengatakan bahawa, masalah Israel tidak lagi dari Turki, dan bahkan diserata dunia, dan dalam diam Israel musuh dunia.


Pekara ini tidak munkin menutupi kesalahan Israel terhadap undang-undang antarabangsa. Masyarakat antarabangsa mengatakan, harus ada keputusan mengenainya dan tidak lagi menutup mata kita daripada ketidakadilan yang dilakukan oleh Israel.


Terjemahan pidato Erdogan itu telah direkodkan pertama kalinya secara langsung ke dalam bahasa Arab dan bahasa Inggeris, sehingga membawa bergema di seluruh dunia.
Perdana Menteri Turki itu menerima tepukan gemuruh,, di tengah DPR terpengaruh oleh kata-katanya, perhatikan bahawa tepukan terpanjang adalah ketika Erdogan mengatakan ia akan tetap selalu ke sisi Gaza.


Disitu juga hadirnya duta besar Iran dan Palestin untuk pertemuan Ankara Kongres Parti Keadilan dan Pembangunan, di mana ia mendengar pidato Erdogan, dan seringkali Isfaqan berdiri.


Pada hari kedua (pembunuhan armada) jelas bahawa Israel telah kalah dalam pertempuran politik dunia, di mana sebahagian besar komentator Israel menghadapi bencana yang diakibatkan oleh keputusan bodoh yang diambil di peringkat kepimpinan politik dan tentera. Atas dasar tindakan mereka(Israel),ianya telah menjadi berita utama di akhbar-akhbar Israel dengan tajuk kegagalan dan kegagalan menyebabkan kegagalan. Telah muncul sejak hari pertama kejahatan yang segala sesuatu bermula di luar liputan kawalan Israel, setelah Negara (Israel) menerima kritikan terhadap rampasan antarabangsa Yahudi.


Namun, dia (Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu) selama pertemuan kabinet menekankan bahawa Israel tidak akan mencabut kepungan yang dikenakan pada Gaza. Tambahannya pula, Kami akan meneruskan dasar kepungan laut dan pemeriksaan kapal. Dia (Netanyahu) juga mengatakan bahawa konvoi (armada kebebasan) bukanlah kafilah keamanan, tetapi kekuatan kekerasan dan Pertubuhan. Pasukan kami tidak menyesal kehilangan nyawa, tapi kami menyokong pasukan kita sepenuhnya dan semua pejuang dalam tentera Israel.


Walaupun kenyataan yang memalukan itu lalu dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan PBB tentang kejahatannya, kerana tekanan AS, yang disampaikan oleh Menteri Luar Negeri Avigdor Lieberman, pada saat perbualan telefon dengan Setiausaha Agung PBB.


Deklarasi dan Menteri Luar Negeri AS Hillary Clinton iaitu sekutu Israel, ingin menyiasat serangan terhadap kapal-kapal, tetapi mereka menekankan perlunya kenikmatan dari penelitian. Dia menambah Kami menyokong penyelidikan Israel yang memenuhi standard , menunjukkan bahawa kita terbuka juga dengan pelbagai cara yang menjamin kredibiliti kajian ini termasuk penyertaan antarabangsa itu.


Rachel Corrie, meneruskan kempen perpaduan ke Gaza, aktivis antarabangsa berjanji untuk mengemas kini usaha mereka untuk mematahkan serangan Israel, melalui pelaksanaan kapal lain bertuliskan nama (Rachel Corrie). Para aktivis mengatakan bahawa kapal (Rachel Corrie) mengutip sebuah buldoser di bawah pendudukan di Gaza pada tahun 2003, belayar dari Malta, dengan 15 orang di atas kapal, termasuk Ireland Utara untuk meraih Nobel Keamanan. Radio diambil dari tentera Israel di Tentera Laut Israel yang mengatakan, Kami juga akan bersedia untuk Rachel Corrie. Timbalan Menteri Pertahanan Israel Matan Vilnai menyatakan, tidak akan membenarkan kapal yang lain akses ke Gaza, dan bekalan dari apa yang telah menjadi kepada asas pengganas yang mengecam jantung Israel. Sementara itu, aktivis kebebasan yang dibebaskan dari kendala kekejaman Israel yang dilakukan oleh Israel terhadap warga awam tak bersenjata.

Sumber: http://mymind-zikrie.blogspot.com/2010/06/turkei-bangkit-bersemangat.html

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…