Skip to main content

Kronologi 3: Talian Hayat dan Menanti Pembebasan

06.09 petang, Mesir/Palestin(berita ringkas) : Sumber dari safa.ps melaporkan dari Israel pada waktu asar tadi bahawa Tel-Aviv telah memutuskan bagi memindahkan semua tawanan armada pembebasan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Ben Gurion di utara tanah yang dijajah 1948.


Menurut radio Israel, jumlah aktivis/sukarelawan armada pembebasan yang dilepaskan pulang seramai 630. Dinyatakan, proses yang diambil bagi menyempurnakan urusan pelepasan dalam masa beberapa jam akan datang.


Menurut berita Al-Jazeerah bahawa ketetapan penjajah berhubung pelepasan aktivis/sukarelawan itu tanpa didakwa atau dihadapkan ke mahkamah.


Keputusan pelepasan itu berikutan dari tekanan antarabangsa ke atas Israel bagi membebaskan kesemua sukarelawan/aktivis setelah tindakan penjajah menjejaskan hubungan antara Israel dengan Turki malah juga hubungan Israel dengan masyarakat antarabangsa.


Bagaimanapun, penjajah masih menahan sukarelawan dari Palestin 1948 yang menyertai armada pembebasan, terutamanya Ketua Gerakan Islam dalam garisan hijau, Syeikh Raed Salah, dan Hanin zo'bi telah dibebaskan semalam. Sumber web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah


Lagi berita terkini(ringkasan): Perdana Menteri Turki, Receip Tayyib Erdogan, dilaporkan akan bertemu dengan Amir Qatar, Syeikh Hamad Bin Khalifah II petang ini(waktu Turki) di Ankara, Turki.


Berikutan itu, pertemuan kedua-dua pihak ini setelah serangan berdarah ke atas armada pembebasan.


Sementara itu, Menteri Luar Turki, Ahmad Daud Oglo yang telah pulang ke Ankara selepas mengadakan pertemuan dengan wakil Amerika di Washington mengungkapkan rasa hilang harap terhadap pendirian Amerika berhubung serangan Israel ke atas armada pembebasan yang mengakibatkan kematian dan luka parah.


Ketika perjumpaan di parlimen Turki semalam, Perdana Menteri Turki mendesak supaya Tel-Aviv membebaskan Gaza dari sekatan yang tidak berperikemanusiaan dengan segera.


Beliau bertegas Turki tetap memberi sokongan yang berterusan kepada penduduk Palestin, penduduk Gaza dan mencetuskan perdamaian di Timur Tengah.


Dari pihak Kementerian Luar Israel telah membuat keputusan dengan mengeluarkan kesemua diplomat-diplomat Israel dari Ankara dan Istanbul berikutan bantahan penduduk Turki ke atas serangan armada pembebasan. Sumber web berita Al-Jazeerah


03.24 petang, Mesir/Palestin - Kementerian Kesihatan Palestin Gaza berkata, Pihak Keamanan Mesir tidak membenarkan Menteri Kesihatan Gaza, Basem Nuaim berlepas keluar dari Gaza melalui sempadan Rafah, Gaza-Mesir.


Kementerian tersebut menjelaskan bahawa Menteri Kesihatan, Basem Nuaim salah seorang peserta dalam Persidangan Akademik yang diadakan buat pertama kali antara Algeria dan Jordan.


Dinyatakan, ini adalah kali kedua beliau dihalang melintasi sempadan Rafah Mesir, dan sebab tidak diketahui. Sumber web berita safa.ps


Semalam, Presiden Mesir, Housni Mubarak memutuskan supaya sempadan Rafah Mesir-Gaza dibuka bagi bantuan kemanusiaan.


10.32 pagi, Makkah : Menteri-menteri Luar Arab telah mengadakan perjumpaan pada hari ini di Kaherah, Mesir. Perjumpaan tersebut adalah bagi membincangkan mengenai serangan Israel ke atas armada pembebasan. Sebagaimana dinyatakan, perjumpaan ini adalah rentetan daripada perjumpaan tergempar wakil-wakil Liga Arab semalam.


Turut serta dalam pertemuan semalam adalah duta Turki setelah Liga Arab bersetuju menjemput Turki sebagai hubungan kerjasama mengenai permasalahan yang berlaku sekarang ini.


Wakil Syria, Yusof Ahmad semalam membuat tiga tuntutan kepada Liga Arab:


1) Bebaskan Gaza dari sekatan.
2) Hentikan rundingan secara tidak langsung dengan Israel.
3) Hentikan segala bentuk perhubungan yang dijalankan dengan Israel.


Wakil Turki pula semalam, menjelaskan pada pandangannnya bahawa apa yang berlaku(serangan berdarah ke atas armada pembebasan) adalah menentang undang-undang antarabangsa kerana kapal-kapal yang diserang itu membawa bantuan kemanusiaan.


Rentetan dari tuntutan Syria yang mendesak sedemikian, Majlis Al-Umma Kuwait telah menarik diri dari inisiatif perdamaian Arab. Sumber web berita Al-Jazeerah


06.20 pagi, Mesir/Palestin : Penantian hampir 10 jam di jambatan Raja Hussien, akhirnya tiba sejumlah aktivis/sukarelawan yang telah dibebaskan Israel dengan menaiki tiga buah bas.


Gambar: Seorang warga tua yang merupakan sukarelawan 'armada pembebasan'. Orang kedua ditemuramah wartawan ketika tiba di Jambatan Raja Hussien yang menghubungkan antara Tebing Barat(Palestin)-Jordan. Beliau melaungkan sebanyak tiga kali, 'kami tetap akan datang semula'.


Setelah tiba, beberapa sukarelawan terus memberikan penjelasan mengenai apa yang berlaku di perairan antarabangsa ketikamana mereka diserang unit komando tentera laut Israel.


Menurut Osman Al-Batiri, salah seorang wartawan Al-Jazeerah yang dibebaskan menceritakan keadaan semasa mereka diserang. Dinyatakan, kapal Mavi Marmara dikepung 10 buah bot(bot laju dan kapal perang)perang Israel, dan sekitar 100 anggota tentera Israel yang terlibat dalam operasi 'angin syurga'. Pada mulanya, mereka(aktivis) menentang dan mempertahankan kapal dari di rampas, bagaimanapun, tiba helikopter Israel dengan menurunkan tentera-tentera Israel dan berlaku pergelutan. Ketika itu, tentera Israel melepaskan gas pemedih mata.


Sebagaimana yang dinyatakan oleh Israel bahawa sukarelawan mahupun aktivis menyerang tentera-tentera Israel dengan senjata, beliau menafikan sedemikian malah berkata, apa yang dikatakan Israel berita bohong dan tidak benar. Para aktivis tidak membawa apa-apa senjata sebagaimana yang didakwa.


Menurut Ketua Biskop(kristian) yang mengikuti armada pembebasan menyatakan, perjalanan kami ke Gaza adalah misi kemanusiaan dan tidak ada kaitan dengan politi. Katanya lagi, Israel bersikap seperti tidak bermoral.


Aktivis ditembak


Berhubung tentera Israel menembak aktivis armada pembebasan, wartawan Al-Jazeerah berkata, dia menyaksikan sendiri beberapa yang terkorban ditembak tentera Israel dengan peluru hidup.


Salah seorang aktivis ditembak dibahagian dada, darah memercik keluar. Dan seorang lagi ditembak dibahagian kepala, dipercayai dilakukan oleh penembak tepat.


Pergelutan bertambah sengit apabila para aktivis mempertahankan kabin kapten kapal dari dipecah masuk tentera-tentera Israel. Ketika itu, bunyi tembakan dari tentera Israel.


Seorang dari sukarelawan wanita, Saimah Salleh yang juga wakil media berkata, pada jam 10.30 malam(30/05/2010), jaringan internet telah terputus dan menyukarkan kerjanya untuk menyampaikan maklumat.


Tentang kejadian serangan tentera Israel, dia juga menyaksikan beberapa orang sukarelawan ditembak tentera Israel. Jelas Saimah, majoriti yang terkorban ditembak di bahagian kepala dan perut.


Tiba di pelabuhan Ushdud(Ashdud), Israel


Wartawan, Osman Al-Batiri berkata, mereka tiba di pelabuhan Ushdud dalam jam 7.00 petang, Palestin.


Tentang soal siasat, beliau hanya ditanyakan soalan..mengapa datang ke sini? dan kenapa mahu ke Gaza yang merupakan zon tentera?


Sehubungan dengan itu, dari kalangan aktivis/sukarelawan juga disoal siasat oleh anggota Shabak, iaitu Israel Security Agency (ISA) atau Shin Bet. Lihat wikipedia Shin Bet.


Barang peribadi dicuri


Menurut beberapa aktivis/sukarelawan dari Jordan dan beberapa lagi yang telah dibebaskan itu, menceritakan barang-barang peribadi milik mereka seperti kamera, handset, video rakaman, duit dan seumpamanya telah dicuri oleh tentera Israel.


Laporan ini adalah sebahagian yang sempat dicatat. Dan maklumat mengenai aktivis/sukarelawan Malaysia, pihak kami belum dapat lagi.


04.57 pagi, Mesir/Palestin[09.57 pagi Malaysia] : Menurut akhbar AFP, Nicaragua telah mengeluarkan ketetapan bagi memutuskan hubungan diplomasi dengan Israel. Sumber berita Al-Jazeerah


03.55 pagi, Mesir/Palestin : Sekali lagi, laporan dari wartawan Al-Jazeerah, Yaseer Abu Hilalah dari jambatan Raja Hussien menyatakan aktivis/sukarelawan yang telah dibebaskan belum lagi muncul di jambatan itu.


Wartawan Al-Jazeerah itu menyatakan, kesemua yang akan tiba di jambatan itu berjumlah 124(jumlah terkini) aktivis/sukarelawan.


Berhubung dengan delegasi aktivis Algeria yang mengikuti armada pembebasan kesemuanya berjumlah 32 orang yang terdiri dari kalangan ahli parlimen, ahli perniagaan dan media.


Bagaimanapun, menurut agensi berita AFP, pada petang semalam(Selasa), jumlah delegasi aktivis dari Algeria yang akan dibebaskan berjumlah 28 orang mengikut perangkaan dari tentera penjajah, maka nasib dari empat sukarelawan Algeria tidak diketahui.


Sebelum itu, dijelaskan, empat sukarelawan Algeria yang diberkas Israel, iaitu dari gerakan (حزب حركة مجتمع السلم الجزائرية) atau ringkasannya حمس.


Gerakan tersebut tidak dinyatakan sebab penjajah masih memberkas empat sukarelawan itu sedangkan warga Algeria yang lain telah ditetapkan 'bebas', namun dijelaskan nama gerakan itu hampir sama dengan gerakan HAMAS - حركة المقاومة الإسلامية - حماس.


Wartawan Al-Jazeerah turut memaklumkan bahawa jarak perjalanan dari penjara Beer Sheeba(Bi'r Sab'a) ke jambatan itu mengambil masa kira-kira 1 jam 30 minit, namun penantian di sini telah mengambil masa selama 5-8 jam dari makluman yang disampaikan kepada kedutaan Jordan di Tel-Aviv. Sumber berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah(04.34 pagi, Makkah)


02.55 pagi, Mesir/Palestin : Sebagaimana dilaporkan pada malam tadi, Israel akan membebaskan 120 aktivis/sukarelawan dan dijangkakan akan tiba jambatan Raja Hussien yang menghubungi Tebing Barat(Palestin) dengan Jordan. Dinyatakan, 120 yang dibebaskan itu dari Negara-negara yang tidak ada hubungan diplomasi dengan Israel.


Gambar: Kapal '8000' ketika ditawan lanun zionis setelah tragedi berdarah pada pagi 31/05/2010 di perairan antarabangsa, laut medittreanean.


Wartawan Al-Jazeerah, Yaseer Abu Hilalah melaporkan sebentar tadi bahawa aktivis-aktivis yang telah dilepaskan penjajah belum tiba lagi di jambatan tersebut.


Mengulas tentang keadaan di jambatan tersebut, wartawan menjelaskan di sini penantian aktivis disambut secara rasmi, wakil-wakil kedutaan, NGO-NGO dan wakil media dari peringkat antarabangsa dan tempatan telah berada di situ sekitar 5-8 jam yang lalu.


Dimaklumkan, setibanya aktivis-aktivis di jambatan tersebut, aktivis dari Kuwait akan berlepas pulang segera ke Kuwait, dan aktivis yang berwarganegara Jordan juga sedemikian, manakala lain-lain warganegara seperti, Indonesia, Mauritania, Yaman, Algeria, Pakistan, dan beberapa buah lagi Negara Arab akan menetap sementara di hotel Amman.


Setakat ini, MAP belum menemui apa-apa sumber berita mengenai aktivis/sukarelawan dari Malaysia mengenai pembebasan di pagi ini.


Menurut sumber lagi, kemungkinan aktivis yang telah dilepaskan penjajah akan tiba dalam masa beberapa jam lagi. Sumber berita Al-Jazeerah


02.07 pagi, Mesir/Palestin : Web berita safa.ps menyiarkan satu laporan mengenai ucapan Presiden Israel, Shimon Peres(gambar), link wikipedia Shimon Peres.


Peres ketika menyampaikan ucapan di universiti Haifa semalam(petang Selasa), utara Palestin(tanah yang dirampas Israel) menyifatkan tindakan(operasi) komander tentera laut Israel ke atas armada pembebasan sebagai 'wira dan boleh dibanggakan malah boleh diteladani semua pihak'.


Shimon menyatakan bangga dengan tentera-tentera Israel yang rela menerima kepedihan dari orang lain yang bakal menerima kepedihan itu.


Mengulas tentang mangsa-mangsa serangan tentera penjajah yang terkorban dan mengalami luka parah, Perez berkata, 'mana-mana tentera di dunia akan melepaskan tembakan dari senjata yang mereka galas ketika keadaan yang penuh sangsi'. Sumber web berita safa.ps


Namun, menurut Hanin Zo'bi salah seorang ahli parlimen yang mengikuti armada pembebasan dan telah dibebaskan Israel, menjelaskan kapal armada pembebasan mula diserang bot-bot perang Israel dalam masa 10-12 minit, kemudian tiba helikopter Israel menurunkan komander tentera laut penjajah ke atas kapal Mavi Marmara. Sumber berita Al-Jazeerah, jam 03.13 petang, Mesir/Palestin(berita semalam, 01/06/2010)


http://map2street.blogspot.com/2010/06/talian-hayat-dan-menanti-pembebasan.html

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…