Wednesday, June 2, 2010

Kronologi 1: Gaza Menanti Talian Hayat (Isnin)

Lanun zionis telah menyerang dan merampas kapal-kapal armada pembebasan.


Gambar: Antara aktivis yang menjadi mangsa serangan penjajah.


11.00 malam, Mesir/Palestin : Sumber berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah melaporkan bahawa kapal Ireland yang terlewat mengikuti armada pembebasan sedang berlayar menuju ke Gaza. Sumber web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah


08.19 malam, Mesir/Palestin : Menurut ahli parlimen Knesset, Jamal Zahaliqah, bahawa Syeikh Raed Salah selamat sekaligus menempelak berita-berita Israel yang melaporkan beliau cedera parah. Sumber web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah


Pada petang tadi, wartawan berita Al-Jazeerah yang membuat liputan mengenai kapal-kapal armada pembebasan berdekatan dengan pelabuhan Ushdud telah dipukul sekumpulan pelampau Israel yang pada mulanya mengganggu krew Al-Jazeerah dengan caci-maki. Malah, ketika wartawan Al-Jazeerah menyampaikan maklumat liputan, kelihatan pelampau-pelampau Israel mengibarkan bendera zionis di belakang wartawan Waleed Al-Umari(wartawan).


Lagi berita : Perdana Menteri Republik Turki, Receip Tayyib Erdogan telah menangguhkan kunjungan rasminya ke Amerika Latin dan pulang ke Turki disebabkan serangan Israel ke atas armada pembebasan.


Turki turut mengeluarkan ketetapan dengan membatalkan latihan perang antara Turki dengan Israel.


Sebelum ini juga, Turki membatalkan latihan perang kerana Israel serang Gaza pada tahun 2008-2009.


06.00 petang, Mesir/Palestin : Menurut sumber, 16 orang dari aktivis armada pembebasan akan dibawa ke penjara Beer Sheeba, Selatan Israel. Dan baki, akan dilepaskan pulang(setakat ini).


Sehingga kini, Turki, Jordan, Mesir, Greek, Sweden, Denmark dan Norway telah memanggil duta Israel berhubung serangan Israel ke atas armada pembebasan.


Sementara itu, siaran televisyen Israel menyiarkan jumlah korban Israel seramai 19, manakala luka parah dan cedera dalam lingkungan 26 orang.


Menurut sumber, dalam serangan pagi tadi, tentera penjajah memberi tumpuan ke kapal Mavi Marmara.


Israel merempuh armada pembebasan dengan kapal-kapal perang yang dilengkapi peluru berpandu, di samping bot-bot perang(ada bot laju) dan helikopter yang menurunkan penjajah-penjajah ke atas kapal Mavi Marmara.


Sumber dari AF, Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel(penjajah) memberikan sokongan sepenuhnya kepada tentera Israel dalam serangan itu.


05.35 petang, Mesir/Palestin(terkini) : Empat buah kapal armada pembebasan sedang memasuki pelabuhan Ushdud, Israel. Antaranya kapal Mavi Marmara yang membawa sebahagian besar aktivis-aktivis yang diserang Israel pada jam 4.00 pagi tadi.


Menurut sumber, dua buah lagi kapal armada pembebasan telah tiba di pelabuhan Ushdud yang tiba ke situ kira-kira jam 4.00 petang tadi.


Empat buah kapal armada pembebasan yang tiba itu diiringi empat buah kapal perang, bot perang dan bot-bot laju penjajah.


04.37 petang, Mesir/Palestin : Majlis Keselamatan Antarabangsa mengadakan perjumpaan hari ini bagi membincangkan serangan Israel ke atas armada pembebasan. (Reuters)


Terkini : Kesatuan Eropah(EU) meminta supaya diadakan siasatan berhubung serangan Israel ke atas armada pembebasan.


Sementara itu, NGO-NGO Britain mengadakan tunjuk perasaan di hadapan bangunan Kerajaan Britain sebagai bantahan berikutan Britain yang mendiamkan diri setelah Israel kapal armada pembebasan.


10.25 pagi, Mesir/Palestin : Tunjuk perasaan di hadapan bangunan Kesatuan Sekerja di Jordan sebagai bantahan serangan Israel ke atas kapal-kapal pembebasan.


Tunjuk perasaan itu berarak ke Wisma Kerajaan Jordan bagi membantah serangan Israel.


10.20 pagi, Mesir/Palestin : Ismail Haniah menghubungi Amir Qatar dan membincangkan berkenaan serangan Israel ke atas armada pembebasan.


10.15 pagi, Mesir/Palestin : Menurut jurucakap tentera penjajah, Afekhai Adraie bahawa kapal-kapal armada pembebasan akan diperiksa di pelabuhan Ushdud, Israel.


09.45 pagi, Mesir/Palestin : Penduduk Turki yang cuba merempuh bangunan konsul Israel di Istanbul kini mengepung semula bangunan konsul Israel.


08.40 pagi, Mesir/Palestin : Lanun(angkatan tentera laut Israel) telah menguasai armada pembebasan dan kapal-kapal armada ditunda(dibawa) ke pelabuhan Ushdud, Israel. Maaf jika kami menggunakan istilah 'lanun'. Berita yang sebenar tidak menyatakan lanun tetapi kami sendiri melabelkan Israel, 'lanun'.


Jumlah yang korban dalam serangan Israel ke atas armada pembebasan seramai 16, manakala cedera dan luka parah dalam lingkungan 32 orang. Dinyatakan lagi, dari jumlah yang terkorban, 9 adalah Turki dan baki dari Negara Arab.


Kapal-kapal yang dikuasai lanun akan tiba di pelabuhan Ushdud, Israel dalam masa dua jam lagi.


08.40 pagi, Mesir/Palestin : Suasana marah di Semenanjung Gaza berikutan serangan kejam Israel ke atas armada pembebasan.


Menurut Timbalan Ketua Gerakan Islam 1948 Palestin, penjajah meningkatkan bantuan ketenteraan di utara Tebing Barat berikutan berita mengenai Syeikh Raed Salah yang luka parah dalam serangan Israel mengikut laporan pada >> (08.30 pagi, Mesir/Palestin : Syeikh Raed Salah, Ketua gerakan Islam 1948 yang menyertai konvoi tersebut mengalami luka parah akibat serangan tentera penjajah).


Terkini: Ismail Haniah meminta Setiausaha Agung PBB agar campur tangan dengan memberikan perlindungan antarabangsa kepada para aktivis armada pembebasan.


HAMAS menyerus kepada semua penduduk dunia agar mengadakan tunjuk perasaan di hadapan kedutaan Israel di seluruh dunia.


08.10 pagi, Mesir/Palestin : Setakat ini 16 mangsa korban akibat serangan Israel yang masih berterusan. (Ada laporan yang mengatakan jumlah korban meningkat ke angka 20)


Dinyatakan, beratus-ratus tentera Israel(tidak pasti berapa) terlibat dalam operasi menyerang kapal armada pembebasan. Dua tentera penjajah mengalami kecederaan ketika melancarkan operasi itu. Bagaimanapun, wartawan menjelaskan, para aktivis terpaksa mempertahankan diri dan kapal dari dirampas.


Sehingga kini, tentera Israel masih meneruskan operasinya. Dan tidak diketahui sampai bila, operasi serangan ini akan dihentikan.


07.50 pagi, Mesir/Palestin : Kabinet menteri Kerajaan Palestin Gaza mengadakan perjumpaan tergempar berhubung serangan itu.


Tahir Nunu, jurucakap rasmi Kerajaan Palestin Gaza mengutuk keras serangan Israel ke atas kapal armada pembebasan.


07.50 pagi, Mesir/Palestin : Pengawalan Israel melarang media-median Israel menyiarkan mangsa serangan di atas kapal armada pembebasan.


07.50 pagi, Mesir/Palestin : Beratus-ratus penduduk Turki merempuh pagar konsul Israel di Istanbul. Mereka mendesak supaya duta Israel dihalau dari Turki. Pihak polis terpaksa mengambil langkah mengetatkan kawalan keselamatan berikutan tindakan rempuhan itu.


Mereka(penduduk Turki) yang bertekad merempuh pagar konsul Israel tidak akan meninggalkan kawasan itu selagimana aktivis-aktivis tidak pulang dengan selamat.


07.25 pagi, Mesir/Palestin : Duta Israel ke Turki telah dipanggil Kerajaan Turki berikutan serangan itu.


07.15 pagi, Mesir/Palestin : Bot-bot perang Israel mengawal perairan pantai Gaza. Kedengaran bunyi tembakan dari bot laju penjajah.


Sebagaimana dinyatakan, Menteri Perang Israel, Ehud Barak yang mengeluarkan keputusan untuk menyerang armada pembebasan ketika perjumpaan dengan pegawai-pegawai tentera.


Sehingga kini, Israel masih membisu dengan apa yang dilakukannya terhadap armada pembebasan.


Gambar: Kapal lanun zionis


Menurut siaran televisyen Israel, jumlah yang terkorban dalam serangan Israel itu seramai 10 orang dikalangan aktivis.


Dijelaskan lagi, penjajah mula merempuh kapal pada jam 4.00 pagi(Mesir/Palestin). Sumber, berita Al-Jazeerah


06.45 pagi, Mesir/Palestin : Pemerintah Turki mengadakan perjumpaan bagi membincangkan tentang serangan Israel ke atas kapal armada pembebasan.


Menurut web berita safa.ps, Dua terkorban akibat serangan Israel ke atas kapal armada, manakala 30 lagi mengalami luka dan cedera.


Terkini: Ismail Haniah, Perdana Menteri Palestin, Gaza mengecam keras serangan penjajah ke atas kapal-kapapl armada pembebasan. Beliau mendesak supaya keselamatan para aktivis dijamin.


06.11 pagi, Mesir/Palestin : Menurut berita ada kematian di pihak aktivis dan berpuluh yang cedera akibat serangan penjajah.

05.23 pagi, Mesir/Palestin : Aktivis memohon bantuan melalui telefon satelit, terdapat tiga yang cedera dan memerlukan rawatan segera. (Sumber dari Gaza memaklumkan bahawa kapal Mavi Marmara diserang pada jam sekitar 4.00 pagi).


05.21 pagi, Mesir/Palestin : Penjajah pisahkan kapal-kapal serta melepaskan bom gas.


Gambar sebelah: Kelihatan 2 komander Israel yang merempuh naik ke kapal.


05.10 pagi, Mesir/Palestin : Siaran televisyen Turki menunjukkan gambar rempuhan tentera penjajah ke atas kapal-kapal armada pembebasan.


05.05 pagi, Mesir/Palestin : Hubungan telekomunikasi terputus dengan armada pembebasan.


02.21 pagi, Mesir/Palestin : Menurut Pertubuhan Pembebasan Sekatan dari Eropah, sebahagian besar dari alat komunikasi armada pembebasan telah
terputus hubungan. Sumber web berita safa.ps
Gambar: Bot laju tentera penjajah


02.05 pagi, Mesir/Palestin : Wartawan Al-Jazeerah melaporkan, sejam yang lalu bahawa muncul bot laju tentera Israel berada dalam jarak agak jauh dari armada. Kapal Turki memperlahankan kelajuan agar kapal-kapal barang/kargo dapat mengikut dari belakang. Armada pembebasan mendekatkan jarak antara kapal-kapal agar Israel tidak boleh merempuh.


Sehingga kini, kapal-kapal Israel masih mengekori armada pembebasan dari jarak yang jauh sehingga menemui garisan perairan Gaza dari jarak 60 kilometer sebagaimana yang dimaklum.


Gambar: Helikopter Israel ketika mengepung Mavi Marmara.


Para aktivis telah bersedia bagi mempertahankan kapal-kapal, malah tidak akan membiarkan Israel dengan mudah menguasai kapal.


Masing-masing dari enam buah kapal telah bersepakat tidak akan menggunakan kekerasan, khususnya kapal Turki yang membawa ramai aktivis berlainan Negara.


Sekiranya, tidak berlaku apa-apa rintangan, armada pembebasan akan tiba di perairan laut Gaza pada jam 10.00 atau jam 11.00 pagi esok. Berita langsung dari armada pembebasan
________________________________


01.33 pagi, Mesir/Palestin : Pertubuhan Pembebasan Sekatan dari Eropah menghubungi Kementerian Luar Greek agar melindungi kapal Greek. safa.ps


01.18 pagi, Mesir/Palestin : Menurut TV Turki, helikopter Israel berlegar-legar dari ruang udara tempat pelayaran armada pembebasan. Manakala, kapal-kapal Israel melingkungi kapal-kapal armada pembebasan. Sumber web berita safa.ps
________________________________


12.50 pagi, Mesir/Palestin : Tiga buah kapal terputus hubungan. Sumber web berita safa.ps
________________________________


12.45 pagi, Mesir/Palestin : Menurut Pertubuhan Pembebasan Sekatan dari Eropah, kapal-kapal Israel sedang belayar tidak jauh dari armada pembebasan. Sumber web berita safa.ps
________________________________


12.43 pagi, Mesir/Palestin : Tunjuk perasaan di Istanbul membantah tentangan kapal Israel ke atas armada pembebasan di laut. Sumber web berita safa.ps
________________________________


12.03 tengah malam, Mesir/Palestin : Sumber Israel menyiarkan berita yang bercanggah mengenai angkatan tentera laut Israel yang mengepung armada pembebasan. Sumber web berita safa.ps


Peta: Petak berwarna biru muda adalah lingkungan pelayaran armada pembebasan menuju ke perairan Gaza dari perairan antarabangsa Cyprus. Titik merah adalah kedudukan pelabuhan Ushdud, Israel. Manakala, titik hijau adalah kedudukan pelabuhan nelayan Gaza, Semenanjung Gaza yang merupakan destinasi pelayaran armada pembebasan.


Sumber: http://map2street.blogspot.com/2010/05/gaza-menanti-telehayat-ahad.html

2 comments:

Pacifist said...

1967 5 Jun Israel melancarkan serangan ke atas beberapa negara Arab.

Peperangan ini dikenali sebagai ‘Perang Enam Hari.’ Israel mendapat
bantuan kewangan dan persenjataan dari Amerika Syarikat. Di dalam peperangan tersebut,
Israel telah menawan Timur Baitul Maqdis, Tebing Barat dan Gaza. Akibatnya, 500,000 lagi warga

Palestin dihalau dari kampug halaman mereka.

Nurturing The Ummah said...

hanya jihad bahasa yang difahami tapi ditakuti Israel. Sebab itu perang sistem pendidikan dulu-dulu Israel telah berjaya bila berjaya menghapuskan sukatan fiqh jihad dalam pengajian Islam di universiti2 utama dunia. Juga berjaya menghapuskan semangat jihad dari liqa' tahunan muslim di musim haji. Hasilnya, lahirlah makhluk2 yg balik dari haji, tapi perangai semakin teruk, bahkan sanggup menghina Nabi dan ahlul-bait.


Proksi yahudi secara tak langsung terlalu banyak didalam diri individu dan negara muslim hari ini

Masa Itu Nyawa