Skip to main content

Bersama Berdoa Untuk Palestin

Sedang saya mengirim posting ini pasti ramai sudah mengetahui darihal kejadian di perairan Mediterannean yang melibatkan konvoi bantuan menerusi laut ke saudara-saudara kita di Gaza yang diserang tentera regim haram Zionis Israel.


19 aktivis di atas kapal Mavi Marmara dilaporkan dikorbankan manakala anak kapal selebihnya diculik dan ditempatkan di pusat tahanan Israel di Ashdood, Israel.


Antara tawanan regim haram itu adalah 12 warga Malaysia termasuklah sahabat saya Sdr Jamaluddin Elias, ahli majlis Majlis Perbandaran Kelang, mewakili Amal Malaysia.


Sesungguhnya kita sedih dengan apa yang berlaku. Memang perbuatan terkutuk itu tidak mencerminkan budaya manusia sivil melainkan angkara haiwan yang tidak berakal.


Memang 19 yang terkorban dan puluhan yang diculik itu suatu angka yang besar dan sangat dikesali tetapi dunia perlu tahu bahawa mereka ke sana kerana mahu menonjolkan bahawa sebelum ini puluhan ribu telah terkorban syahid di bumi Palestin puluhan tahun angkara sikap kebinatangan regim haram Zionis Israel.


Mereka menafikan hak rakyat Palestin memerintah bumi mereka sendiri. Mereka tekan, mereka peras dan mereka perlakukan warga Palestin diluar batasan sivil dan perikemanusiaan. Anehnya dunia sekadar marah tetapi tiada tindakan. Amerika Syarikat negara maju yang kononnya paling bertamaddun bukan sahaja membisu tetapi melindungi syaitan bertopengkan manusia ini.


Apa pun tindakan terbaru regim haram ini tidak boleh dibiarkan dan didiamkan lagi. Dunia perlu digegar dan dikejutkan dengan kehadiran haiwan yang berlagak bagai manusia ini.


Kita di Malaysia tidak kira apa fahaman, budaya atau agama, pastinya kesal, marah dan dukacita dengan kejadian ini. Bagi kita umat Islam tidak cukup dengan membantah atau menyatakan protes dan kekesalan. Kita punya satu senjata yang perlu kita gunakan yang selebih besar dan meluas kesannya berbanding apa sahaja senjata ciptaan manusia.


Rasulullah saw bersabda: Doa adalah senjata orang yang beriman


Allah swt berfirman:

Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina.
(Ghaffir:60)

Allah swt berfiman:


Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya, dan berdoalah kepadaNya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan terlalu mengharapkan (supaya makbul). Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya.
(al A’raf:56)


Untuk itu marilah kita beramai-ramai ke Stadium Malawati, Shah Alam, hari Khamis 3 Jun 2010 ini. Sama-sama kita solat maghrib, isyak, hajat dan kemudiannya bermunajat secara berjemaah. Memohon campurtangan dan bantuan Allah swt agar sengsara dan penderitaan saudara-saudara kita segera di atasi, memohon agar regim harama Zionis Israel dimusnahkan, memohon agar Al Aqsa kembali ke tangan umat Islam.


Jangan lupa semua kita ke sana, program solat hajat dan munajat perdana untuk Palestin anjuran kerajaan negeri Selangor.


* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net. Harakahdaily.net tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan berkenaan.


Penulis: Roslan SMS

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…