Skip to main content

Kesan Tauhid Dalam Kehidupan


KESAN TAUHID DALAM KEHIDUPAN


Aku melihat Allah dalam keagungan penciptaan-Nya. Tadi baru berbual dengan seorang pakcik. Pakcik yang baru insaf diberi hidayah oleh Allah mengatakan dia di uji dengan ketetapan keyakinan akan kebenaran Allah. Selepas berubah dari gaya hidup yang agak tersasar, pakcik diuji dengan keyakinan betul ke Allah cipta benda-benda ni? Betul ke Allah cipta pokok-pokok ni? Betul ke itu, betul ke ini?


Seorang sahabat pakcik bagaikan menyedari kepelikan pemikiran pakcik suatu hari mengajak pakcik minum di kedai. Lalu diterangkannya bahawasanya akal pemikiran kita ini ada batasannya dalam memahami sesuatu perkara. Persoalan ketuhanan adalah antara rahsia yang Allah tak bagi untuk kita tahu untuk menguji setakat mana keimanan kita terhadap benda ghaib (Allah, Malaikat, Akhirat, Syurga Neraka, dosa pahala) . Sebab itulah benarlah bila dikatakan “bila mana kamu menyedari kamu tidak mengetahui tentang sesuatu, ketahuilah bahawasanya kamu telah pun mengetahui”. Mengetahui keterbatasan diri serta mengetahui keluasan dan kehebatan dan keagungan Allah yang takkan mampu dicapai oleh akalan manusia yang terlalu singkat untuk mengetahui hakikat Allah.


Hakikatnya terlalu mudah; jika kita menyedari kita tiada kemampuan mengenali hakikat Allah, ketahuilah bahawasanya kita telah mengenali bahawasanya kita adalah hambaNya yang tiada diberikan ilmu olehNya melainkan sedikit sahaja dari kurniaannya. Bila ketauhidan ataupun pengEsaan kita terhadap Allah telah tetap, kukuh, utuh dan pejal, pasti kesannya terzahir jua dalam kehidupan kita.


Aku suka untuk berkongsi buah ilmu Syekh Yusuf al-Qardawi tentang kesan tauhid dalam kehidupan. Yang pertama adalah membebaskan manusia daripada pengabdian sesama manusia kepada pengabdian hanya kepada Allah Maha Besar. Yang kedua adalah membentuk peribadi yang seimbang dek kerana ketetapan Satu Tuhan Yang Maha Agung sahaja yang disembah. Bukan banyak tuhan yang disembah menyebabkan kecelaruan peribadi dalam membawa halatuju sebuah kehidupan.


Kesan yang ketiga adalah ianya menjadi sumber ketenangan jiwa. Tanyalah pada diri, tempat mana dan detik manakah paling menenangkan jiwa di dalam dunia ini. Ianya terletak pada mana kita mengingati dan membesarkan Allah, bukan selainNya. Jiwa pasti resah gelisah jika ada selainNya yang lebih diperbesar dan diutamakan. Kesan keempat adalah ianya menjadi sumber kekuatan jiwa. Inilah yang berlaku kepada para sahabat dan sekalian hambaNya yang terpilih bilamana diuji dengan seksaan dan pembantaian fizikal. Kata-kata keramat lahir dari jiwa hamba yang merdeka. “ Mereka boleh membeli mau pun membantai ataupun memiliki tubuh ku, tapi mereka tidak boleh memiliki jiwa ku kerana ianya adalah milik Allah”.


Kesan terakhir yang menyejukkan hati ini ialah tauhid merupakan asas persaudaraan dan persamaan sekalian mukmin walaubagaimana sekalipun berbezanya fikrah mahupun pendekatan dalam memahami Islam itu sendiri. Namun, kejernihan dan ketulenan sesuatu fikrah akan tetap terbukti tanpa perlu merendahkan fikrah yang lain kerana yang benar tetap benar dan yang bathil pasti tertapis sedikit demi sedikit dalam tapisan Allah. Apa pun, selagi asas akidah yang sama tetap dipegang, selagi itulah keindahan ukhuwah Islamiyah tetap boleh dirasai. Melainkan jika minda telah menghukum sebelum anggota berbicara, pasti kesempitan berorganisasi dan berpersatuan maupun berkumpulan menjadi hakim dalam menentukan indah bicara kita melayan sahabat-sahabat. Buanglah kesempitan pemikiran dan kemuraman wajah kepada keluasan rahmat Allah dan keindahan senyuman Rasullullah sallallahu ‘alayhi wa sallam kepada seluruh mukmin.


Indahnya tiga doa Rasulullah selepas melakukan solah;

“ Ya Allah ya Tuhan kami, Tuhan bagi setiap sesuatu dan yang memilikinya, aku bersaksi bahawa Engkaulah Allah yang Esa yang tiada sekutu bagiMu.”


“ Ya Allah ya Tuhan kami, Tuhan bagi setiap sesuatu dan yang memilikinya, bahawa Muhammad hamba Mu dan Rasul-Mu”


“ Ya Allah ya Tuhan kami, Tuhan bagi setiap sesuatu dan yang memilikinya, aku bersaksi bahawa hamba-hamba itu kesemuanya bersaudara”..

Perjalanan Dungun-Kuantan ,
8 Mei 2010,
Mohd Nuruddin Mohamed.


-Sumber: Hakikat Tauhid, Prof. Dr. Yusuf al-Qardhawi.

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…