Wednesday, May 12, 2010

Kesan Tauhid Dalam Kehidupan


KESAN TAUHID DALAM KEHIDUPAN


Aku melihat Allah dalam keagungan penciptaan-Nya. Tadi baru berbual dengan seorang pakcik. Pakcik yang baru insaf diberi hidayah oleh Allah mengatakan dia di uji dengan ketetapan keyakinan akan kebenaran Allah. Selepas berubah dari gaya hidup yang agak tersasar, pakcik diuji dengan keyakinan betul ke Allah cipta benda-benda ni? Betul ke Allah cipta pokok-pokok ni? Betul ke itu, betul ke ini?


Seorang sahabat pakcik bagaikan menyedari kepelikan pemikiran pakcik suatu hari mengajak pakcik minum di kedai. Lalu diterangkannya bahawasanya akal pemikiran kita ini ada batasannya dalam memahami sesuatu perkara. Persoalan ketuhanan adalah antara rahsia yang Allah tak bagi untuk kita tahu untuk menguji setakat mana keimanan kita terhadap benda ghaib (Allah, Malaikat, Akhirat, Syurga Neraka, dosa pahala) . Sebab itulah benarlah bila dikatakan “bila mana kamu menyedari kamu tidak mengetahui tentang sesuatu, ketahuilah bahawasanya kamu telah pun mengetahui”. Mengetahui keterbatasan diri serta mengetahui keluasan dan kehebatan dan keagungan Allah yang takkan mampu dicapai oleh akalan manusia yang terlalu singkat untuk mengetahui hakikat Allah.


Hakikatnya terlalu mudah; jika kita menyedari kita tiada kemampuan mengenali hakikat Allah, ketahuilah bahawasanya kita telah mengenali bahawasanya kita adalah hambaNya yang tiada diberikan ilmu olehNya melainkan sedikit sahaja dari kurniaannya. Bila ketauhidan ataupun pengEsaan kita terhadap Allah telah tetap, kukuh, utuh dan pejal, pasti kesannya terzahir jua dalam kehidupan kita.


Aku suka untuk berkongsi buah ilmu Syekh Yusuf al-Qardawi tentang kesan tauhid dalam kehidupan. Yang pertama adalah membebaskan manusia daripada pengabdian sesama manusia kepada pengabdian hanya kepada Allah Maha Besar. Yang kedua adalah membentuk peribadi yang seimbang dek kerana ketetapan Satu Tuhan Yang Maha Agung sahaja yang disembah. Bukan banyak tuhan yang disembah menyebabkan kecelaruan peribadi dalam membawa halatuju sebuah kehidupan.


Kesan yang ketiga adalah ianya menjadi sumber ketenangan jiwa. Tanyalah pada diri, tempat mana dan detik manakah paling menenangkan jiwa di dalam dunia ini. Ianya terletak pada mana kita mengingati dan membesarkan Allah, bukan selainNya. Jiwa pasti resah gelisah jika ada selainNya yang lebih diperbesar dan diutamakan. Kesan keempat adalah ianya menjadi sumber kekuatan jiwa. Inilah yang berlaku kepada para sahabat dan sekalian hambaNya yang terpilih bilamana diuji dengan seksaan dan pembantaian fizikal. Kata-kata keramat lahir dari jiwa hamba yang merdeka. “ Mereka boleh membeli mau pun membantai ataupun memiliki tubuh ku, tapi mereka tidak boleh memiliki jiwa ku kerana ianya adalah milik Allah”.


Kesan terakhir yang menyejukkan hati ini ialah tauhid merupakan asas persaudaraan dan persamaan sekalian mukmin walaubagaimana sekalipun berbezanya fikrah mahupun pendekatan dalam memahami Islam itu sendiri. Namun, kejernihan dan ketulenan sesuatu fikrah akan tetap terbukti tanpa perlu merendahkan fikrah yang lain kerana yang benar tetap benar dan yang bathil pasti tertapis sedikit demi sedikit dalam tapisan Allah. Apa pun, selagi asas akidah yang sama tetap dipegang, selagi itulah keindahan ukhuwah Islamiyah tetap boleh dirasai. Melainkan jika minda telah menghukum sebelum anggota berbicara, pasti kesempitan berorganisasi dan berpersatuan maupun berkumpulan menjadi hakim dalam menentukan indah bicara kita melayan sahabat-sahabat. Buanglah kesempitan pemikiran dan kemuraman wajah kepada keluasan rahmat Allah dan keindahan senyuman Rasullullah sallallahu ‘alayhi wa sallam kepada seluruh mukmin.


Indahnya tiga doa Rasulullah selepas melakukan solah;

“ Ya Allah ya Tuhan kami, Tuhan bagi setiap sesuatu dan yang memilikinya, aku bersaksi bahawa Engkaulah Allah yang Esa yang tiada sekutu bagiMu.”


“ Ya Allah ya Tuhan kami, Tuhan bagi setiap sesuatu dan yang memilikinya, bahawa Muhammad hamba Mu dan Rasul-Mu”


“ Ya Allah ya Tuhan kami, Tuhan bagi setiap sesuatu dan yang memilikinya, aku bersaksi bahawa hamba-hamba itu kesemuanya bersaudara”..

Perjalanan Dungun-Kuantan ,
8 Mei 2010,
Mohd Nuruddin Mohamed.


-Sumber: Hakikat Tauhid, Prof. Dr. Yusuf al-Qardhawi.

No comments:

Masa Itu Nyawa