Skip to main content

Janganlah Marah - Hadith 16


Cerita kehidupan;

Kisah 1:
Suatu hari aku menjaga seorang pesakit yang baru menjalani pembedahan kerana penyakit angin pasang atau pun dalam istilah perubatannya dipanggil hernia.Right Inguinal hernia ataupun masalah ‘uluran’ atau angin pasang yang berlaku biasanya kepada lelaki lebih kerap berbanding wanita dengan nisbah 9:10 penghidap masalah ini adalah lelaki. Ianya dinamakan ‘uluran’ dalam istilah tradisional ataupun panggilan orang awam, kerana usus dibahagian kanan (kebiasaannya) jatuh dari kedudukan asalnya dan meng’ulur’ masuk ke bahagian celah kelangkang ataupun ke dalam kantung skrotum. Keadaan ini banyak berlaku kepada lelaki samaada kerana faktor kelahiran ataupun kerana faktor pekerjaan (membuat kerja-kerja berat) sehingga menyebabkan lapisan otot di dalam perut terkoyak dan menyebabkan usus yang berada pada kedudukannya jatuh ataupun masuk ke dalam koyakan otot tersebut kebahagian-bahagian anggota badan yang tidak sepatutnya.


Sebagai seorang perawat yang pernah menghadapi dan merasai sendiri pengalaman pembedahan, aku boleh merasai penat dan perit pedihnya kesan selepas pembedahan. Pesakit yang aku maksudkan ialah seorang anak muda yang 4 tahun lebih muda dari ku. Sehari selepas pembedahan barulah ibu dan adik si pesakit memunculkan diri. Namun, kemunculan itu tercemar sedikit kerana dicalarkan oleh suara tinggi yang menggambarkan kemarahan si anak muda kepada ibunya. Aku tergamam.


Ibu tua yang datang menumpang kereta ihsan jiran untuk melihat anak selepas pembedahan di layan sebegitu. Mungkin faktor kesakitan yang menyebabkan si anak terlupa yang dinaikkan suara itu adalah ibunya yang bertarung nyawa lebih perit dari pembedahan yang di laluinya semata-mata untuk melahirkannya. Semoga Allah mengurniakan kelembutan hati dan kemurnian kasih sayang kepada seluruh anak-anak Muslim dan seluruh manusia ciptaan-Nya dalam melayan ibu dan bapa yang tua dan tiada berupaya. Allah menyayangi mereka-mereka yang bersabar dan lembut dalam pergaulannya sesame manusia. Lebih lagi dalam melayani ibu dan bapa yang mana disitulah (ketaatan dan kebaikan layanan kepada keduanya) terletaknya syurga buat si anak lelaki. Janganlah marah... Janganlah marah...


Kisah 2:


Seorang pelajar dimarahi gurunya kerana kelemahannya didalam suatu perkara dan penelitiannya terhadap ilmu yang dipelajarinya. Akulah salah seorang yang selalu dimarahi itu. Hakikat seorang pelajar biasanya selalu dalam kehinaan supaya keberkatan ilmu dan kehormatan guru tetap dijaga. Merendahkan diri dan menghinakan diri di hadapan pendidik itulah adab yang perlu digarapi semua pelajar. Itulah yang cuba dan sedang aku amalkan.


Namun, suatu hari kesabaranku sedikit terusik. Sang guru datang menilai pengamalan ilmu ku. Memarahiku buat pengajaran itulah sepatutnya. Tapi sebaliknya, tiada kawalan terhadap marah sehinggakan pesakit aku pun turut terkejut dan takut-takut menyebabkan aku agak terkilan dan kecewa dengan tabiat sebegitu.

Imam Syatibi dalam menceritakan tentang konsep pendidikan sangat menekankan akan 4 elemen penting yang harus dihadam oleh sekalian yang insan yang bergelar pendidik mahupun pelajar. Bahan pengajaran (ilmu), pengajar (guru), kaedah pengajaran (method) dan pelajar itu sendiri sangat penting difahami secara holistik dari aspek teori dan praktiknya dalam menghasilkan kader-kader professional yang berdaya saing dalam mengembangkan ilmu sebagai wasilah mencapai objektif menggapai keredhaan Allah.


Namun, apa yang berlaku cukup mengguris hati bilamana sang guru hilang rasa manusiawi dalam memindahkan ilmunya kepada yang di ajar. Aku tiada kelayakan menegur sang guru. Cukuplah sekadar aku mengajak sekalian teman supaya mencontohi mahaguru kepada segala guru, Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallam. Ingatlah kita sekalian pelajar mahu pun pengajar, nabi berpesan; Janganlah marah.. janganlah marah..

HADITH 16

Dari Abu Hurayrah radiyallahu ‘anh, bahawasanya seorang lelaki telah berkata kepada Nabi sallallahu ‘alayhi wa sallam: Berilah wasiat kepada aku. Sahut Nabi: Janganlah engkau marah. Kemudian mengulanginya beberapa kali. Sabdanya: Janganlah engkau marah. Diriwayatkan oleh Bukhari.


SYARAHANNYA DAN NILAIANNYA:

Hadith ini diriwayatkan oleh Bukhari dari Abu Hurayrah dan mempunyai nilai akhlak yang utama, iaitu melarang dari kemarahan. Larangan ini sungguh besar faedahnya. Kerana kemarahan bukan menambahkan kebaikan, tetapi memburukkan keadaan.


Eentazhiriini,
Mohd Nuruddin Mohamed,
Kuantan-Temerloh.

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…