Monday, May 10, 2010

Janganlah Marah - Hadith 16


Cerita kehidupan;

Kisah 1:
Suatu hari aku menjaga seorang pesakit yang baru menjalani pembedahan kerana penyakit angin pasang atau pun dalam istilah perubatannya dipanggil hernia.Right Inguinal hernia ataupun masalah ‘uluran’ atau angin pasang yang berlaku biasanya kepada lelaki lebih kerap berbanding wanita dengan nisbah 9:10 penghidap masalah ini adalah lelaki. Ianya dinamakan ‘uluran’ dalam istilah tradisional ataupun panggilan orang awam, kerana usus dibahagian kanan (kebiasaannya) jatuh dari kedudukan asalnya dan meng’ulur’ masuk ke bahagian celah kelangkang ataupun ke dalam kantung skrotum. Keadaan ini banyak berlaku kepada lelaki samaada kerana faktor kelahiran ataupun kerana faktor pekerjaan (membuat kerja-kerja berat) sehingga menyebabkan lapisan otot di dalam perut terkoyak dan menyebabkan usus yang berada pada kedudukannya jatuh ataupun masuk ke dalam koyakan otot tersebut kebahagian-bahagian anggota badan yang tidak sepatutnya.


Sebagai seorang perawat yang pernah menghadapi dan merasai sendiri pengalaman pembedahan, aku boleh merasai penat dan perit pedihnya kesan selepas pembedahan. Pesakit yang aku maksudkan ialah seorang anak muda yang 4 tahun lebih muda dari ku. Sehari selepas pembedahan barulah ibu dan adik si pesakit memunculkan diri. Namun, kemunculan itu tercemar sedikit kerana dicalarkan oleh suara tinggi yang menggambarkan kemarahan si anak muda kepada ibunya. Aku tergamam.


Ibu tua yang datang menumpang kereta ihsan jiran untuk melihat anak selepas pembedahan di layan sebegitu. Mungkin faktor kesakitan yang menyebabkan si anak terlupa yang dinaikkan suara itu adalah ibunya yang bertarung nyawa lebih perit dari pembedahan yang di laluinya semata-mata untuk melahirkannya. Semoga Allah mengurniakan kelembutan hati dan kemurnian kasih sayang kepada seluruh anak-anak Muslim dan seluruh manusia ciptaan-Nya dalam melayan ibu dan bapa yang tua dan tiada berupaya. Allah menyayangi mereka-mereka yang bersabar dan lembut dalam pergaulannya sesame manusia. Lebih lagi dalam melayani ibu dan bapa yang mana disitulah (ketaatan dan kebaikan layanan kepada keduanya) terletaknya syurga buat si anak lelaki. Janganlah marah... Janganlah marah...


Kisah 2:


Seorang pelajar dimarahi gurunya kerana kelemahannya didalam suatu perkara dan penelitiannya terhadap ilmu yang dipelajarinya. Akulah salah seorang yang selalu dimarahi itu. Hakikat seorang pelajar biasanya selalu dalam kehinaan supaya keberkatan ilmu dan kehormatan guru tetap dijaga. Merendahkan diri dan menghinakan diri di hadapan pendidik itulah adab yang perlu digarapi semua pelajar. Itulah yang cuba dan sedang aku amalkan.


Namun, suatu hari kesabaranku sedikit terusik. Sang guru datang menilai pengamalan ilmu ku. Memarahiku buat pengajaran itulah sepatutnya. Tapi sebaliknya, tiada kawalan terhadap marah sehinggakan pesakit aku pun turut terkejut dan takut-takut menyebabkan aku agak terkilan dan kecewa dengan tabiat sebegitu.

Imam Syatibi dalam menceritakan tentang konsep pendidikan sangat menekankan akan 4 elemen penting yang harus dihadam oleh sekalian yang insan yang bergelar pendidik mahupun pelajar. Bahan pengajaran (ilmu), pengajar (guru), kaedah pengajaran (method) dan pelajar itu sendiri sangat penting difahami secara holistik dari aspek teori dan praktiknya dalam menghasilkan kader-kader professional yang berdaya saing dalam mengembangkan ilmu sebagai wasilah mencapai objektif menggapai keredhaan Allah.


Namun, apa yang berlaku cukup mengguris hati bilamana sang guru hilang rasa manusiawi dalam memindahkan ilmunya kepada yang di ajar. Aku tiada kelayakan menegur sang guru. Cukuplah sekadar aku mengajak sekalian teman supaya mencontohi mahaguru kepada segala guru, Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallam. Ingatlah kita sekalian pelajar mahu pun pengajar, nabi berpesan; Janganlah marah.. janganlah marah..

HADITH 16

Dari Abu Hurayrah radiyallahu ‘anh, bahawasanya seorang lelaki telah berkata kepada Nabi sallallahu ‘alayhi wa sallam: Berilah wasiat kepada aku. Sahut Nabi: Janganlah engkau marah. Kemudian mengulanginya beberapa kali. Sabdanya: Janganlah engkau marah. Diriwayatkan oleh Bukhari.


SYARAHANNYA DAN NILAIANNYA:

Hadith ini diriwayatkan oleh Bukhari dari Abu Hurayrah dan mempunyai nilai akhlak yang utama, iaitu melarang dari kemarahan. Larangan ini sungguh besar faedahnya. Kerana kemarahan bukan menambahkan kebaikan, tetapi memburukkan keadaan.


Eentazhiriini,
Mohd Nuruddin Mohamed,
Kuantan-Temerloh.

No comments:

Masa Itu Nyawa