Skip to main content

Iltizam Dengan Kesederhanaan SebenarKewajipan muslim dalam menghadapi adat kebiasaan ialah tidak condong bersama adat-adat kebiasaan yang begitu mengakar didalam jati diri masyarakat kita hari ini. Beberapa sudut pandang jahiliyah yang semakin hidup dan dihidupkan dari hari ke sehari menggunakan kaedah penamaan semula yang menipu masyarakat yang tiada mendapat pendedahan ilmiyah tentang tipudaya golongan-golongan perosak ini.


Aku akan jelaskan dengan beberapa misalan:


1. Menjadi kebiasaan sesetengah orang , berkhalwat bersama tunangnya dan keluar bersama untuk bersiar-siar tanpa ada kawalan.2. Menjadi adat kebiasaan sesetengah yang lain, bahawa seseorang itu tidak perlu melihat tunangnya, bahkan memadai dengan member khabar berita.


Pendirian syara’ yang sebenar ialah: Harus melihat kepada tuning, berkenalan dan berbual dengannya tanpa keterlaluan dan tidak melunakkan suara, bahkan dengan adab, menjaga kehormatan, di tempat terang dan tidak berkhalwat dalam keadaan yang meragukan.


3. Demikian juga berkaitan dengan mengisytiharkan perkahwinan, sesetengah manusia menyangkakan menghebahkannya dengan cara berbuat bising dan menjerit-jerit, berjaga hingga ke larut malam dengan menjamu arak, tarian dan nyanyian yang jelek serta campur-gaul yang tercela.


4. Sesetengah orang hampir-hampir menyempitkannya dalam ruang lingkup yang kecil, seolah-olah majlis itu satu rahsia, atau menyembunyikannya kerana takut menyerupai orang-orang fasiq dalam mengisytiharkan perkahwinan.


Syara’ menggesa agar mengisytiharkan perkahwinan, memukul gendang serta nyanyian yang harus di segi syara’ dalam majlis sebegini, dan menggesa penglibatan kaum lelaki dan wanita untuk mera’ikan pasangan pengantin, tetapi dengan menjaga aadab sopan, perkataan yang baik dan tiada campur gaul yang bebas.


Kewajipan muslim ialah benar-benar mengetahui apa yang dimaksudkan dengan lafaz-lafaz syara’ dan apakah dia garis sempadannya, seperti: Melihat kepada tuning, mengisytiharkan perkahwinan, dan kita perlu memelihara batasannya, berjalan seiringan dan jangan dihiraukan ‘uruf-‘uruf yang ditokok tambah serta berlebih-lebih. Demikian juga mereka yang cuai dan banyak prasangka.


Prinsip ke-16


“uruf yang pincang tidak akan mengubah hakikat lafaz-lafaz syara’. Bahkan wajib mengenal pasti batas-batas makna yang dikehendaki dengannya dan berhenti pada sempadannya. Sepertimana wajib berwaspada dari tipu-daya lafaz pada setiap perkara agama dan dunia. Kita mengambil kira “benda” yang dinamakan (musammayat) bukannya nama itu sendiri.


Rujukan: Muhammad ‘Abdullah al-KhatibMohd Nuruddin Mohamed
Dalam Latihan Pengajian.

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…