Skip to main content

Hukum Jenayah di Dalam Islam - Pengetahuan Buat Sekalian Manusia - Hadith 14
Terkenang hukum Qanun Melaka yang dihapuskan oleh penjajah kerana mengandungi hukum dari al-Quran dan hadith. Saat itulah kegemilangan Kerajaan Islam Melaka di persada dunia. Anak-anak muda sudah melupakan bahkan mungkin tidak mengetahui sejarah ini. Kerana buta sejarah, mereka tiada mampu mencipta sejarah. Itulah bahana sistem pendidikan terus dikawal pemuka-pemuka boneka zionis beratas namakan kebangsaan.


Sedih tetap melebar dihati walaupun negara sudah merdeka kerana harga darah dan keringat pejuang-pejuang sebenar melawan penjajah dilupakan dan dikuburkan dari teks-teks sejarah pendidikan sekolah rendah dan menengah oleh juak-juak penjajah dan budakyawan-budakyawan British bertopengkan Nasionalisme dan semangat perkauman yang sempit dan berkepentingan jangka pendek dan individu, bukan buat kebaikan sekalian manusia tanpa mengira warna kulit, bangsa, tinggi rendah, mahupun pangkat kenamaan seperti yang ditawarkan Islam.


Bila timbul peningkatan melampau kepada masalah sosial dan kes-kes jenayah diperingkat kronik pun pemuka-pemuka didikan kesayangan British ini masih lagi ragu dan tiada mahu kembali kepada jalan keluar penyelesaian segala masalah, Islam. Pelbagai teori dan program diperkenal buat mengubat penyakit sosial, semuanya pasti gagal jika tidak dikembalikan masalah kepada Pemberi masalah yang mahu menguji hamba-hambaNya yang lebih suka berkiblatkan Eropah dan kebaratan dalam soal perundangan individu mahupun bernegara.


Satu perumpamaan; mampukah seorang bayi membuat undang-undang sesama bayi-bayi seluruh dunia untuk hidup mengikut cara kesukaan mereka masing-masing dengan membiarkan ibu bapa mereka? Sungguh bayi-bayi itu tiada kemampuan. Apatah lagi manusia yang sebenarnya hamba yang berTuhankan Allah. Manusia yang langsung tiada kudrat dan tiada pengetahuan bilakah matinya, bilakah Kiamat dunia ini mahu membuat undang-undang sendiri di bumi Allah?.


Bagaikan seorang traveller yang singgah minum air di rumah kenalannya di Sarawak tiba-tiba mahu mengubah peraturan dan memaksa sekalian penghuni rumah itu untuk mengikut telunjuknya tanpa menghiraukan ditanah siapa dia berada, dirumah siapa dia berada, di negeri mana dia berada. Sungguh tiada beradab dan tiada berajaran jika kita mendapat tetamu sebegini. Namun tetamu sebeginilah yang sedang memerintah dunia dan negara kita hari ini. Itulah cabaran utama dan sebenar dunia hari ini. Kerana merekalah pencetus segala masalah-masalah baru kerana tiada mahu kembali kepada yang SATU lagi ESA!


HADITH 14

Dari Ibn Mas’ud radiyallahu ‘anh katanya, telah bersabda Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam: Tiada halal darah seorang Islam kecuali dengan salah satu dari tiga (perkara): Janda yang berzina, dan jiwa dengan jiwa, dan yang meninggalkan agamanya yang memisahkan dari jama’ah (kaum muslimin). Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.


SYARAHANNYA DAN NILAIANNYA:

Hadith ini diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari ‘Abdullah bin Mas’ud. Kandungannya adalah sangat bernilai dalam bidang hukum jenayah berhubungan dengan keturunan, darah dan agama; yang pada tiap-tiap satunya ada hak kehormatannya yang mesti dipelihara. Sekiranya hak itu dicabul maka menurut ketentuan hukum, orang yang mencabulnya akan dikenakan hukuman yang selayak dengannya.


Eentazhiriini,
Mohd Nuruddin Mohamed,
Bukan sekadar terkenang....

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…