Saturday, May 15, 2010

Harapan Murni Setulus Nurani


“Ummi nak, semua anak-anak ummi macam mana macam mana sekalipun, kena gi dengar kuliah kat masjid. Biarlah sibuk macam mana pun, kerja apa sekali pun, kuliah kat masjid ko surau ko kena gi dengar. Nak harapkan ilmu hok ummi ada, ummi tok pandai nak ajar anak-anak. Jadi macamana pun, tulah so jah harapey ummi ko anok-anok. Jangan tinggal masjid.” Begitu mudah wasiat dan pesan ummi kepada aku dan adik-adik sejurus selepas menunaikan solat Asar berjemaah suatu ketika aku pulang bercuti dikampung.


Sesekali datang juga malasku mengheret diri hanya terpinggir didalam rumah atau pun bilik rehat di asrama. Dalam ujian malas ini aku terpaksa menghempas tangan menaip kata membina iman. Sudah hampir seminggu aku tangguhkan hajat berkongsi satu pengajian mudah dari kuliah maghrib bersama Ustaz Saibon, seorang pendakwah, penggerak utama dalam penggagasan projek Ulama’ Muda negeri Kelantan. Kuliah di Surau Istana yang begitu hebat menampilkan ulama’-ulama’ muda pelapis negeri Kelantan sentiasa segar dan menarik semakin ramai ahli jemaah di dalam dan luar qariah untuk turut sama menuntut ilmu mengenal Pencipta.


Aku pernah mendengar Ustaz Saibon agak keras dan tegas dalam prinsip dan pendirian tentang hukum-hukum Allah dan pendapatnya yang membenarkan Allah dan Rasulnya serta mengkufurkan yang thoghut (wa man yakfur bitthoghuti wa yu’min billahi faqod-istamsaka bil-urwatil wuthqo lan fiso malaha..) disertakan dengan kuliah bersahaja, suara yang merdu dan dihiasi humor sememangnya amat menarik buat rakyat negeri Kelantan. Mungkin disebabkan faktor (bahasa & ramai pelapis) inilah ustaz-ustaz dari luar Kelantan seperti ustaz Azhar Idrus kurang dikenali di negeri Kelantan tidak seperti di negeri lain.Bukan faktor bahasa mahupun kemahiran penceramah yang mampu menarik ramai pendengar yang ingin aku kongsikan kali ini. Sebelum aku mulakan isi-isi kuliah maghrib yang amat penting itu, terlebih dahulu aku amat perlu untuk mengongsikan kuliah 5 minit perkongsian ibu ku dari kuliah-kuliah maghrib yang lepas.


Ummi menceritakan bahawasanya Ustaz Sobri (Imam Masjid Kubang Kerian) pernah menceritakan projek Ulama muda yang di uruskan oleh Ustaz Saibon ini, bagaimana perjalanan dan penapisannya berlaku. Pernah sekali Tok Guru Ayah Ziz (Tok Guru Nik Abdul Aziz) memanggil kesemua peserta program Ulama muda ini dan menanyakan beberapa soalan. Antara yang penting ditanya ialah; Solat Malam (Qiamullail) kamu buat tiap-tiap hari ke buat jarang-jarang? Kedua; Al-Quran baca setiap hari ke jarang-jarang baca? Ketiga; sunat Dhuha buat tiap-tiap hari ke buat jarang-jarang?.


Cukuplah dahulu dengan soalan itu buat perkongsian kali ini, kerana Tok Guru agak sedih dan kecewa dengan pencapaian hubungan keakraban Ulama muda dengan Allah. Biarlah aku yang pacal, tiada berilmu, lagi bukanlah berpakaian ulama’ (moga Allah memberi aku kekuatan mengikuti sunnah RasulNYa dari awal hingga akhirnya, secara zahir juga batinnya, dari percakapan, perbuatan dan segala jenis amal soleh ) ini menggembirakan hamba Allah dan RasulNya Muhammad sallallahu ‘alayhi wa sallam dengan ada sedikit kerinduan dan kecintaan kepada Allah dan RasulNya terungkap pada Qiamullail, bacaan al-Quran dan sunat dhuha itu dahulu.


Moga kerinduan dan kecintaan itu berbuah, berbuah dan terus berbuah kebahagiaan sehingga akhirnya menatijahkan sayang dan redhaNya kepada aku yang tak lekang dari dosa dan noda ini. Perkongsian kuliah terpaksa ku tangguhi sebentar. Mengumpul kekuatan badan buat sujud malam. Dengki melihat teman berlainan kapal tapi sama-sama memudik perahu mengejar redha dan cinta Ilahi sudah dahulu tenggelam di alam roh merehatkan badan buat bekal kekuatan menghadap Ilahi di awal pagi. Doakan aku dan teman ku ini dan sekalian teman-teman seperjuangan sepencarian ilmu, sekalian pejuang-pejuang Islam dan seluruh ummat Islam mampu bangkit untuk mengejar cinta Ilahi, menggapai redha Rabbi, mengajar zionis yahudi!, membina ummat jihadi, dan tidak kalah dengan Afrika Selatan 2010 Piala Duniawi!


Eentazhiriini,
Mohd Nuruddin Mohamed,
12 Mei 2010,
Seberang Temerloh,
Dalam Latihan Perawatan.

No comments:

Masa Itu Nyawa