Skip to main content

Permulaan dan Pengakhiran Manusia - Hadith 4


HADITH 4

Dari Abu ‘Abd al-Rahman Abdullah bin Mas’ud radiyallahu ‘anh, katanya: Telah menceritakan kepada kami oleh Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam dan ia benar lagi membenarkan (1). , sesungguhnya salah seorang kamu dikumpulkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari air mani, kemudian menjadi segumpal darah seperti yang demikian itu, kemudian jadi seketul daging seperti yang demikian itu juga, iaitu 40 hari, kemudian diutuskan kepadanya malaikat lalu ditiupkan roh padanya dan diperintahkannya menulis empat kalimat iaitu rezekinya, dan umurnya, dan amalnya dan celakanya atau bahagianya. Maka demi Allah yang tidak ada Tuhan selainnya, sesungguhnya salah seorang kamu mengerjakan dengan ‘amal ahli syurga sehingga tidak ada jarak antaranya dan antara syurga melainkan sehasta, kemudian terdahulu atasnya ketentuan tulisan lalu ia pun mengerjakan dengan ‘amal ahli neraka, maka masuklah ia ke dalamnya. Dan sesungguhnya salah seorang kamu mengerjakan dengan ‘amal ahli neraka sehingga tidak ada jarak antaranya dan antara neraka melainkan sehasta. Kemudian terdahulu atasnya ketentuan tulisan lalu ia pun mengerjakan pula dengan ‘amal ahli syurga, maka masuklah ia kedalamnya. Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.


SYARAHANNYA:

Hadith yang keempat ini diriwayatkan oleh Abu ‘Abd al-Rahman Abdullah bin Mas’ud bin Ghafil bin Habib al-Hazali. Beliau adalah di antara orang-orang yang mendahului memeluk agama Islam serta terhitung dari golongan pembesar sahabah Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam dan beliau adalah orang yang amat berani membaca al-Quran di Mekah secara berterang-terangan hingga kerananya dia pernah diseksa.


Di samping itu ‘Abdullah bin Mas’ud adalah khadam Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam yang setia, ke mana saja Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam pergi, beliau tidak ketinggalan turut sama. Beliau tidak pernah berenggang dari Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam sama ada di rumah mahupun di perjalanan, dan beliau terkenal dalam kalangan sahabah sebagai seorang penyimpan rahsia Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam.


Beliau adalah seorang yang kurus badannya, hitam warnanya lagi pendek. Tetapi ini tidaklah menjadi kurang dan hina peribadinya kerana beliau adalah lautan ‘ilmu dan karung yang penuh tepu dengan pengetahuan. Demikian menurut pengakuan Sayyidina ‘Umar sendiri kepada beliau.


Pada suatu hari pernah para sahabah tertawa melihat kedua belah kakinya yang kurus. Rasulullah pada saat itu juga berkata: Bahawa kaki ‘Abdullah dalam timbangan lebih berat dari bukit Uhud. Sebab itu tak usahlah diketawakan kerana kurus kedua belah kakinya, kerana yang menjadi ukuran ialah amalnya dan bukan kedua belah kakinya.


‘Abdullah pernah menjadi pengurus Bayt al-Mal di Kufah setelah kewafatan Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam, dan beliau banyak meriwayatkan hadith. Menurut riwayat ada sebanyak 848 hadith yang disebut dalam kitab Bukhari dan Muslim.

*(1) Ertinya: Ia (Rasulullah) yang benar dan dibenarkan segala tindakannya.Eentazhiriini,
Mohd Nuruddin Mohamed,
Merenung diri.

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…