Monday, April 12, 2010

Mukaddimah Imbasan Pendidikan Tahfiz dan Cadangan Penyelesaian


PROF DR MOHAMMAD TAWFIQ RAMADHAN (AL BOUTI)

Alhamdulillahi Rabbil 'Alamin. Selawat dan salam ke atas junjungan Besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda, para sahabat dan orang yang mengikutnya dengan ehsan sehingga ke hari Qiamat.

Saya mengucapkan berbanyak terima kasih di atas jemputan dan peluang yang diberikan untuk menziarahi negeri yang baik ini dan tempat yang penuh keberkatan di mana saya berada di sini adalah bertujuan untuk membangunkan usaha berkaitan Al-Quran, perkhidmatan, pengajaran dan pembelajarannya.

Saya memohon kepada Allah agar Allah menerima dan memakbulkan usaha-usaha anda dan mengurniakan ganjaran pahala kepada pihak yang berkenaan yang telah mendokong multaqa ini dan aktivit yang baik dilaksanakan serta menjadikannya sebagai sedeqah jariah yang sentiasa memberikan kebaikan sehingga hari Qiamat.

Sidang hadirin sekalian,

Perkara terpenting di dalam rancangan ini adalah bermatlamat untuk mewujudkan sebuah generasi yang mantap hubungan dengan Al-Quran dari aspek teori dan amali. Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: "Sebaik-baik kamu ialah orang yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya".-Multaqa Institusi Tahfiz Kebangsaan 2009-,
3-5 Mac 2009, Kompleks Yayasan Pahang,
Tanjung Lumpur, Kuantan.

No comments:

Masa Itu Nyawa