Sunday, January 17, 2010

Perokok Pasif, Pembunuh Senyap, Senjata Halus


Baru balik dari makan pagi di kedai makan JPA (Jabatan Pertahanan Awam). Demam yang diharap kebah agak terganggu prosesnya. Melihat 1/3 dari pekerja-pekerja am dan kakitangan hospital merokok, terdetik kecewa yang amat dilubuk hati.


Bekerja menjaga kesihatan orang ramai, tapi kita sendiri yang menghisap rokok. Common sense yang hilang dari manusia akhir zaman. Bukan soal melayu atau mana-mana bangsa.


Teringat dua tahun yang lampau, pengalaman di jawazat (imigresen) Syiria. Terpampang begitu banyak sekali papan tanda mamnu'u tadkhin (dilarang merokok) didalam pejabat jawazat. Namun, realiti yang berlaku, hampir 80% pegawai didalamnya bekerja sambil menghisap rokok. Bukan persoalan bangsa. Tapi persoalan iman.


Rokok, antara senjata senyap ciptaan barat untuk merosakkan ummat Islam. Buktinya, jika kita meneliti kandungan didalam rokok yang mana terdapatnya banyak kandungan tar, nikotine, arsenik dan bermacam lagi bahan-bahan penyebab penyakit-penyakit kronik untuk paru-paru, hati dan jantung.


Rosaknya bukan sekadar buat perokok yang aktif, tapi juga buat mereka-mereka yang tidak merokok tapi terdedah kepada asap rokok orang-orang yang merokok. Mereka-mereka yang tidak berdosa dan bersalah inilah yang lebih teruk menanggung azab dan sakitnya kerana mereka juga secara tidak langsung telah menjadi perokok pasif (orang-orang tidak merokok yang banyak terdedah kepada asap rokok).Bukti dari segi sejarah dan imperialisme dadah juga merupakan antara senjata utama barat untuk meleka dan merosakkan ummat. Kenapa begitu premis ayat yang saya nyatakan? Lihatlah apakah antara tujuan utama Amerika beria-ia mahu menakluk Afghanistan. Kerana kejamnya Taliban? Kerana negara tidak maju dibawah Islam? Semuanya hanyalah alasan yang dicipta-cipta, kononnya untuk memberikan hak kebebasan kepada wanita-wanita Afghan.Sedangkan antara tujuan utamanya ialah untuk mengembangkan kembali perniagaan dadah sedunia. Ini kerana Afghanistan adalah negara pengeluar utama pokok opium didunia. Daripada pokok opium inilah dadah banyak dadah boleh dihasilkan.Bila mana Taliban menguasai Afghanistan, penanaman pokok ini dilarang dan ini memberi impak yang besar kepada negara-negara Imperialis seperti Amerika yang amat bergantung kepada hasil-hasil haram sebegini. Dengan 90% daripada pengeluaran pokok opium didunia adalah berpusat di Afghanistan, maka menjadi misi yang besar buat Amerika untuk menguasai dan 'membebaskan' pokok dadah dari dilarang penanamannya oleh Taliban.Kita dengan gembiranya menghisap rokok dan membunuh anak-anak kita secara senyap. Membunuh orang-orang disekeliling kita secara tidak sedar. Menjayakan perancangan yahudi dalam memusnahkan ummat Islam dari aspek kesihatan. Berhentilah wahai sekalian perokok daripada menjadikan sekalian orang yang tidak bersalah disekeliling anda menjadi perokok pasif!Berilah makna kehidupan buat orang-orang disekeliling kita dengan berkorban sedikit kemahuan yang boleh membunuh secara senyap ini.


Abu Fateh,
25200 Kuantan,
Kampus Jalan Hospital.

No comments:

Masa Itu Nyawa