Skip to main content

Perokok Pasif, Pembunuh Senyap, Senjata Halus


Baru balik dari makan pagi di kedai makan JPA (Jabatan Pertahanan Awam). Demam yang diharap kebah agak terganggu prosesnya. Melihat 1/3 dari pekerja-pekerja am dan kakitangan hospital merokok, terdetik kecewa yang amat dilubuk hati.


Bekerja menjaga kesihatan orang ramai, tapi kita sendiri yang menghisap rokok. Common sense yang hilang dari manusia akhir zaman. Bukan soal melayu atau mana-mana bangsa.


Teringat dua tahun yang lampau, pengalaman di jawazat (imigresen) Syiria. Terpampang begitu banyak sekali papan tanda mamnu'u tadkhin (dilarang merokok) didalam pejabat jawazat. Namun, realiti yang berlaku, hampir 80% pegawai didalamnya bekerja sambil menghisap rokok. Bukan persoalan bangsa. Tapi persoalan iman.


Rokok, antara senjata senyap ciptaan barat untuk merosakkan ummat Islam. Buktinya, jika kita meneliti kandungan didalam rokok yang mana terdapatnya banyak kandungan tar, nikotine, arsenik dan bermacam lagi bahan-bahan penyebab penyakit-penyakit kronik untuk paru-paru, hati dan jantung.


Rosaknya bukan sekadar buat perokok yang aktif, tapi juga buat mereka-mereka yang tidak merokok tapi terdedah kepada asap rokok orang-orang yang merokok. Mereka-mereka yang tidak berdosa dan bersalah inilah yang lebih teruk menanggung azab dan sakitnya kerana mereka juga secara tidak langsung telah menjadi perokok pasif (orang-orang tidak merokok yang banyak terdedah kepada asap rokok).Bukti dari segi sejarah dan imperialisme dadah juga merupakan antara senjata utama barat untuk meleka dan merosakkan ummat. Kenapa begitu premis ayat yang saya nyatakan? Lihatlah apakah antara tujuan utama Amerika beria-ia mahu menakluk Afghanistan. Kerana kejamnya Taliban? Kerana negara tidak maju dibawah Islam? Semuanya hanyalah alasan yang dicipta-cipta, kononnya untuk memberikan hak kebebasan kepada wanita-wanita Afghan.Sedangkan antara tujuan utamanya ialah untuk mengembangkan kembali perniagaan dadah sedunia. Ini kerana Afghanistan adalah negara pengeluar utama pokok opium didunia. Daripada pokok opium inilah dadah banyak dadah boleh dihasilkan.Bila mana Taliban menguasai Afghanistan, penanaman pokok ini dilarang dan ini memberi impak yang besar kepada negara-negara Imperialis seperti Amerika yang amat bergantung kepada hasil-hasil haram sebegini. Dengan 90% daripada pengeluaran pokok opium didunia adalah berpusat di Afghanistan, maka menjadi misi yang besar buat Amerika untuk menguasai dan 'membebaskan' pokok dadah dari dilarang penanamannya oleh Taliban.Kita dengan gembiranya menghisap rokok dan membunuh anak-anak kita secara senyap. Membunuh orang-orang disekeliling kita secara tidak sedar. Menjayakan perancangan yahudi dalam memusnahkan ummat Islam dari aspek kesihatan. Berhentilah wahai sekalian perokok daripada menjadikan sekalian orang yang tidak bersalah disekeliling anda menjadi perokok pasif!Berilah makna kehidupan buat orang-orang disekeliling kita dengan berkorban sedikit kemahuan yang boleh membunuh secara senyap ini.


Abu Fateh,
25200 Kuantan,
Kampus Jalan Hospital.

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…