Thursday, January 14, 2010

Mengubat Stress!

Menjaga memahami dan mengingati al-Quran, Kelas, Perbincangan, Mesyuarat, Latihan Role-play, Perancangan, Bersosial bersukan bersama rakan-rakan siswa, Pelaksanaan program-program kepimpinan, Kelangsungan gerak kerja Islam, Diskusi bersama pensyarah.

Meluangkan masa menyelesai masalah, mendengar luahan anak-anak buah, berkongsi rasa didalam kumpulan-kumpulan kecil, menyimpul jalan pemudah bicara bersama senior-senior, meraikan pendapat dan idea-idea sahabat, prihatin terhadap isu-isu semasa.

Menambah bahan-bahan ilmiah bukan akademik sebagai persiapan diri, belajar memahami buku-buku falsafah untuk subjek sains dan falsafah, latihan klinikal yang begitu penting untuk kerjaya, pemahaman teori-teori dan fakta-fakta asas sains, perubatan dan pembedahan buat cita-cita kerjaya.

Perancangan berkeluarga, bersama Ummi dan abah, menjaga kebajikan adik-adik, melawan kehendak sendiri, mengikut arahan tanpa rela hati (rela-relakanlah diri), memberi ruang untuk semua sekadar mampu. Memberi dan memberi masa, rasa dan jasa. Bukan sekadar memberi bahkan bersedia untuk menerima seadanya.

Stress? Siapa tak stress kalau semua benda-benda pokok diatas tidak diurus dengan baiknya kerana setiap pokok-pokok perkara diatas mempunyai begitu banyak sekali ranting-ranting dan buah-buah yang perlu dijaga sebaik mungkin buat menuju satu sahaja.

Pokok-pokok ini semua bermula dari akar yang satu. Menuju redha ALLAH. Berpaksikan hidup ini adalah tanggungjawab yang bakal dipersoalkan kelak.

Melahirkan banyak pokok-pokok (moga indah ditaman hati ini), yang moga buah-buahnya dapat dirasai semua teman-teman yang mengenali diri yang kecil lagi kurus ini (fizikal bukan ukuran hati).

Lega meluah kepenatan minda dan badan melalui tarian tangan diatas papan kekunci yang hitam putih keluaran HP ini. Masih stress??

Buat analisa diri. Solat jemaah terjagakah?

Subuh diawal waktu kah?

Quran diberi masa kah?

Senyum selalu menguntum kah?

Hidup selalu memberi kah?

Memberi dengan kasih sayang kah?

Khabar ibu dan ayah sudah ditanya kah?

Masih stress lagi ker kalau semua ni dah buat?

Kata teman saya, cuba makan dan jangan lupa tahajud... Oh, patutlah otak penat dan tak bermaya. Oksigen kurang sampai ke otak kerana kekurangan karbohidrat dan lemak-lemak penting untuk otak. Makan kena jaga ikut aturan.

Tahajud? Em, patutlah stress menimpa-nimpa pun, buah tahajud lama dah ditinggalkan didalam selimut pemanas badan dipagi hari yang dingin.

Selamat makan! Jangan lupa tahajud!

-Keperluan badan, minda, ruh dan kreativiti pemikiran perlu seimbang, berikan hak pada setiap yang berhak -

Sayangi diri anda. Senyum-senyum selalu. Ceria-ceriakan dirimu dengan khabar-khabar gembira dari al-Quran, itulah sebaik-baik ubat.

Salam sayang,
Abu Fateh,
25200 Kuantan.

*Baru habis kelas falsafah bersama Dr Ibrahim Shogar dari Sudan, begitu tertarik dengan nasihat beliau diakhir kelas supaya kita menghabiskan masa-masa muda lebih lebih lagi diuniversiti ini dengan al-Quran.

Kerana bila telah bekerja dan habis belajar, pasti dan pasti kita akan disibukkan dengan bermacam-macam tanggungan dan kewajipan yang lain lagi..

tak percaya? Tanyalah sahabat-sahabat alumni kita yang sudah memulakan alam rumahtangga dan kerjaya. :) Dia sangat-sangat menyarankan semua siswa menghafal al-Quran keran disitulah sumber ibu segala-gala ilmu...

(memahami dan melaksanakannya adalah lebih utama, ni dari konteks awlawiyat lah, tapi konteks masa, hanya orang-orang tua mampu memahami betapa penting dan bergunanya masa-masa muda dan masih belajar ini ye :))

No comments:

Masa Itu Nyawa