Skip to main content

Impetus to Redha - Cerita AnginUsah di salahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Dengan membiarkan ku sendiri
Ku terumbang ambing mengenal diri

Mujurlah Allah itu mengasihi
Aku diberi arah petunjuk
Berlindung dengan Allah
Menerus kehidupan
Ku mengenal makna
Dosa dan pahala

Dengan kehendakNya
Kau datang semula menghampiriku
Dan aku terpaku
Hingga ku hilang tiap bicara

Bukan ku menjauhi
Tetapi amat sukar sekali
Bila kenang kembali
Aku disisih dan dibuang ke tepi
Malah aku tidak dipeduli

Allah Maha Mengetahui
Yang ada dihati
Biar Dia menentukannya

Usah disalahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Ku redha dan sedia. terima
Yang tertulis dalam kehendakNya

Lagu: Syah Inteam & Salleh Brothers
Lirik: Lukman S
Susunan muzik: Along ExistSebuah cerita seorang makhluk ALLAH yang bernama angin. Angin yang bertiup meniupkan udara kesegaran buat makhluk-makhluk ALLAH yang lain jarang disyukuri akan fungsinya angin itu. Lebih-lebih lagi buat mahkluk ALLAH yang bernama manusia.


Ada manusia yang sangat-sangat bersyukur kerana kewujudan angin redup, angin sepoi-sepoi bahasa menyenangkan hati, menyejukkan badan. Saya teringat dua tahun yang lalu di Bumi manusia 'Orang Putih' kulitnya, bercakap bahasa lahjah Nabi tercinta. Bumi Syam tersebut sangat nyaman dan sejuk lebih-lebih lagi dimusim bunga.


Udara dimusim bunga begitu menyenangkan walaupun matahari panas terik, tapi anginnya begitu sejuk. Bagaikan berada dibawah sinaran matahari dan dalam masa yang sama berada didalam sebuah bilik berhawa dingin. Begitulah sedap dan nyamannya udara di Damascus di musim bunga.


Namun, angin yang ingin saya ceritakan ini ada masanya dikeji dan dipuji. Ketika musim sejuk, angin ini tidaklah terlalu sangat digemari kerana tiupannya itu kadang-kadang menyebabkan ada yang sakit. Ketika musim panas pun kadang-kadang tidak digemari kerana tiupannya itu membawa hawa panas menyentuh kulit.


Itulah angin, tetap bertiup mengikut arahan ALLAH. Cuma kitalah manusia yang selalu mengeluh dan memuji angin tanpa melihat kepada pencipta angin itu sendiri. Apakah tujuan angin diciptakan dan apakah tujuan kita diciptakan? Kalau angin boleh tabah menerima cercaan manusia jahil yang tidak memahami...alangkah indahnya jika saya pun boleh mengambil pengajaran daripada angin itu.


Tapi saya pedih juga jika angin itu telah memainkan peranannya semampunya, namun tetap ada mulut-mulut jahat yang tidak pernah puas mengutuk dan mengatakan angin tidak mengambil bahagian secara baik dan proaktif dalam setiap gerak kerja kehidupan dimuka bumi.


Namun, angin tetap angin. Angin tetap akan menyokong pokok-pokok dan semua hidupan lain untuk terus hidup selesa walaupun hidupan lain memandang serong dan memandang lalu semata-mata kepada angin.


Saya suka mengambil momentum (impetus) dari sifat sabar dan redha angin dalam bekerja Ihsan dan Ikhlas semata-mata kerana ALLAH. Siapakah kita? Angin atau pun debu-debu pasir yang bakal menjadi bahan bakar api neraka kelak?


Jawapan ada dalam diri kita masing-masing. Jangan tanya orang lain. Jujurlah dan ikhlaslah dan menilai diri sendiri sebelum menjadi penghukum kepada sifat dan keadaan orang lain. Belajarlah memahami sebelum menyatakan pendirian dan mahukan diri kita difahami!


Semoga kita mengambil pengajaran dari sifat angin yang terus bekerja walau dalam senang atau pun susah. Walau dalam sejuk ataupun panas. Walau dicerca, dikeji dan dikutuk dari belakang. Walaupun mendapat pujian yang tidak ikhlas. Walaupun manusia langsung tidak mengerti dia sebenarnya langsung tiada nilai dibandingkan angin jika dia jahil dalam mengenal Tuhannya, ALLAH!Makna Impetus dari Merriam-Webster Online Dictionary


Function: noun
Etymology: Latin, assault, impetus, from impetere to attack,

from in- + petere to go to, seek — more at feather
Date: 1641
1 a (1) : a driving force : impulse

(2) : incentive, stimulus b : stimulation or encouragement

resulting in increased activity2 : the property possessed

by a moving body in virtue of its mass

and its motion —used of bodies moving suddenly or

violently to indicate the origin and intensity of the motion


Abu Fateh,
25200 Kuantan.

Comments

JHaZKiTaRo said…
thanx sbb sudi singgah my blog.. singgah2 laa lagi ye.. :)

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…