Skip to main content

New Day, New Words Learned

Haematemesis

Haematemesis is the vomiting of blood. Previously, one patient of mine was having this symptom. This haematemesis is one of the symptoms of acute gastrointestinal bleeding. Bleeding that brings the patient to the physician is a potential emergency and must be considered as such until its seriousness can be evaluated.



Carbuncle at the back of the body




A carbuncle is an abscess larger than a boil, usually with one or more openings draining pus onto the skin. It is usually caused by bacterial infection, most commonly Staphylococcus aureus. The infection is contagious and may spread to other areas of the body or other people. –Courtesy from wikipedia definition.

A carbuncle is an area of subcutaneous necrosis which discharges itself on to the surface through multiple sinuses. – Courtesy from Oxford Handbook of Clinical Medicine.



RBS = Is Renal Blood Sugar

This is more on hemodynamic monitoring on diabetes mellitus. I have no idea more on this type of test. Still searching and looking for further information.

• Somebody like share knowledge here? You are cordially invited to discuss and study with me here about this hemodynamic monitoring on diabetic patient. * Wops, actually more on monitoring the effect of blood sugar levels in the body from surgery.
• Any lecturers or academicians who likes to involve and share their experience or knowledge are really appreciated for such that purpose.



ERCP = what’s this?

Any senior or knowledgeable persons want to help this poor guy? This poor guy needs to stop now. The library is going to close. Sharing is caring. Knowledge is from God. Anyone can grab it.

Revision for final exam mode + practical mode = Always struggle for *I.I.I.C.E.



*Internationalization, Islamization, Integration, Comprehensive, Excellence


***Tomorrow we will face a new phase, new face, new quality if we see from a different angle everyday.(although we just stay in the same place or condition for years) Insya' ALLAH.***

Comments

fiey_ahmad said…
RBS tu bukan renal blood sugar, but it is random blood sugar, it means glucose level in our blood during ususla time, not fasting time. If fasting, it is called fasting blood sugar..
if i am not mistaken, the normal range of RBS is 4.8-7.8 mmol/L..

RBS is a early and test to detect problem with insulin in human body..urm, not so sure if detrostix tu sama ke x result dia ngn RBS, for me, it is almost the same result, cume detrostix tu ambil pakai glucometer tu, RBS tu pakai tube tu..urmm, kene study lagi saya ni..

ERCP tu pula, Endocsopic Retrograde Cholangiopancreatography..scope yg dimasukkan thru mulut to identify and correct problem at bile duct and pancreas.USusally pt is sedated, dye is injected,X-ray may be needed, thus the procedure usually is done at X-ray room..

urmm..tu sedikit perkongsian la..saya pon masih belajar..kita sama-sama belajar..bersama memartabatkan Islam dari mana-mana cabang yang kita duduki..
A long2 answers and provocation from my lecturer, Sr Rubbya. sad that some of my friends take benefits from her, but stab hers with bad mouth at the back.

I pray May ALLAH forgive me and bless all of my lecturers to be in Heaven. May ALLAH give a good heart to me and all the bad mouth at the back. Ameen..


::answers and provocation::


On website I found ERCP stands for Endoscopic Retrograde cholangiopancreatography Ha Ha

As a nurse we have to get a good investigation book to get information.
How ERCP is performed by doctor? The procedure itself

What are the indications of ERCP?
How to prepare clients for ERCP - physically, psychological and spiritually?
How to nurse clients immediate after ERCP?
What advice should be given to client regarding pre ERCP on the post ERCP care?

What are the complications of ERCP. and how to prevent such complications to happen if you are the nurse caring a client both the pre & post ERCP period?

What would be the follow-up treatment when the result of ERCP is available?

If client needs operation, what are the types and the approaches?
Why different client could end up in different approach?

How to prepare the client for various approaches, and what are the post-operative care of the different approaches?

What are the common complications of each approach, and how to prevent clients from having such complications in both the pre and post operative care?

The above can be applied to all conditions, all investigations, and all disorders requires surgery.

As for medical case, the same for all investigatios, but we must know the drug given by reading good drug books, like the Clinical Pharmacology, the expected or wanted response, the adverse effect or unwanted response, then advice the clients to take the drug as prescribed remembering all your 7 rights, plus observe for early signs of the unwanted response and inform the the staff nurse incharge to inform the physician.

I am sure you will all enjoy your Professing Nursing clinical experience as a nurse-learner.

Work with our heart, minds, hands, eyes and ears, and talk nicely with our mouth for clients, our learning sake and as Khalifah of ALLAH

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…