Skip to main content

Bunga-Bunga Hikmah Di Musim Sibuk

" Dengarilah sahabatku sayang, ALLAH memujukmu, ( " atToyyibat Littoyyibin" )- AnNur;26. Wanita baik itu dijanjikan untuk lelaki baik dan sebaliknya. Telah tercatat seungkap nama di Luh Mahfuz untukmu. Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu. Jika kau terhambat dijalan yang diredhai, insyaALLAH..si dia turut di jalan yang sama. Lupakan segala kegundahan, teguhkan diri pada cinta Hakiki nescaya cinta si dia yang soleh turut kau miliki. ALLAH loves you my dear more than anyone else. Senyumlah pada sinar yang menanti mu dihadapan! " - Ucapan hari lahir buat ku yang ke-22 dari Abdul Rahman al-Azmi, teman suka dan duka, dunia akhirat. 20 Disember 2008.


" We see but we don't observe, we touch but we don't feel " - Dato' Saifuddin Abdullah. Deputy Minister of Ministry Of High Education.


" Do not fear to engage, but never engage out of fear " - Kata-kata dari seorang pemuda Islam, pejuang Islam bernama Salahuddin bin Ayub.


" Never break four thing ~ Trust, Promise, Relation, and Heart ~ Because, when they break they don't make noise, but pains a lot.. " - My beloved sister, Nor Najwa Mohamed.


" Carilah teman-teman yang jujur dan hiduplah di samping mereka kerana mereka umpama perhiasan di waktu senang dan bekalan di waktu susah " ~ Umar al-Khattab R.A. - Courtesy Muhammad Iqbal Abdul Wahab.


" Da'i adalah seorang ulama' dakwah sebelum menjadi seorang ulama' lembaran kertas " -Mustafa Muhammad Thahhan, Penulis Kitab al-Qiayadaah fi amalil-Islam (Tokoh Pergerakan Islam Masa Kini)


" Salam, ingatlah anak-anak umi, dunia ini sementara, jangan lalai dan leka, dunia ini akan hancur satu hari nanti, walau apa pun umi harap iman kita tak akan hancunr, sayang " - Umi ku sayang. 14 April 2008, catatan pesanan ringkas ke Bumi Syam.


" Ketenangan itu suatu hadiah buat hamba yang mencari Tuhannya di kala senang dan susah, just know you are the beloved to Him as long as you realize He is your ALLAH :). " - Penyejuk minda dari Muhammad Aminuddin Che Hashim di kala diri ini kebuntuan.


-Sesungguhnya ALLAH tidak pernah menzalimi hamba-hamba Nya, akan tetapi, hamba-hamba Nya lah yang selalu menzalimi diri mereka sendiri- Surah Yunus, ayat 44.


Bunga-bunga hikmah penyubur jiwa, pembangkit semangat kepemudaan. ALLAH lah sumber segala Hikmah, ampuni hamba-hamba Mu yang penuh noda ini ya ALLAH. Cerahkanlah hati kami, permudahkanlah urusan kami, berikanlah kami kejayaan hakiki di akhirat yang abadi. Bertitik dari syurga duniawi mencari redha Ilahi. Segala-galanya indah jika kerana-Mu.

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…