Saturday, October 24, 2009

Bunga-Bunga Hikmah Di Musim Sibuk

" Dengarilah sahabatku sayang, ALLAH memujukmu, ( " atToyyibat Littoyyibin" )- AnNur;26. Wanita baik itu dijanjikan untuk lelaki baik dan sebaliknya. Telah tercatat seungkap nama di Luh Mahfuz untukmu. Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu. Jika kau terhambat dijalan yang diredhai, insyaALLAH..si dia turut di jalan yang sama. Lupakan segala kegundahan, teguhkan diri pada cinta Hakiki nescaya cinta si dia yang soleh turut kau miliki. ALLAH loves you my dear more than anyone else. Senyumlah pada sinar yang menanti mu dihadapan! " - Ucapan hari lahir buat ku yang ke-22 dari Abdul Rahman al-Azmi, teman suka dan duka, dunia akhirat. 20 Disember 2008.


" We see but we don't observe, we touch but we don't feel " - Dato' Saifuddin Abdullah. Deputy Minister of Ministry Of High Education.


" Do not fear to engage, but never engage out of fear " - Kata-kata dari seorang pemuda Islam, pejuang Islam bernama Salahuddin bin Ayub.


" Never break four thing ~ Trust, Promise, Relation, and Heart ~ Because, when they break they don't make noise, but pains a lot.. " - My beloved sister, Nor Najwa Mohamed.


" Carilah teman-teman yang jujur dan hiduplah di samping mereka kerana mereka umpama perhiasan di waktu senang dan bekalan di waktu susah " ~ Umar al-Khattab R.A. - Courtesy Muhammad Iqbal Abdul Wahab.


" Da'i adalah seorang ulama' dakwah sebelum menjadi seorang ulama' lembaran kertas " -Mustafa Muhammad Thahhan, Penulis Kitab al-Qiayadaah fi amalil-Islam (Tokoh Pergerakan Islam Masa Kini)


" Salam, ingatlah anak-anak umi, dunia ini sementara, jangan lalai dan leka, dunia ini akan hancur satu hari nanti, walau apa pun umi harap iman kita tak akan hancunr, sayang " - Umi ku sayang. 14 April 2008, catatan pesanan ringkas ke Bumi Syam.


" Ketenangan itu suatu hadiah buat hamba yang mencari Tuhannya di kala senang dan susah, just know you are the beloved to Him as long as you realize He is your ALLAH :). " - Penyejuk minda dari Muhammad Aminuddin Che Hashim di kala diri ini kebuntuan.


-Sesungguhnya ALLAH tidak pernah menzalimi hamba-hamba Nya, akan tetapi, hamba-hamba Nya lah yang selalu menzalimi diri mereka sendiri- Surah Yunus, ayat 44.


Bunga-bunga hikmah penyubur jiwa, pembangkit semangat kepemudaan. ALLAH lah sumber segala Hikmah, ampuni hamba-hamba Mu yang penuh noda ini ya ALLAH. Cerahkanlah hati kami, permudahkanlah urusan kami, berikanlah kami kejayaan hakiki di akhirat yang abadi. Bertitik dari syurga duniawi mencari redha Ilahi. Segala-galanya indah jika kerana-Mu.

No comments:

Masa Itu Nyawa