Skip to main content

Ucapan Demi Ucapan Menuntut PelaksanaanSalam al-Kelantani, 3 Syawal 1430 H, 22 September 2009

Lama tidak memperbaharui entri blog. Banyak isu-isu dan perkara berlalu begitu sahaja. Banyak benda yang dikongsi bersama abang, sahabat-sahabat, teman-teman karib dalam soal masa depan dan kehidupan yang sementara cuma ini.

Dalam kesibukan berkenduri dan berziarah, tidak lupa jua kesibukan membalas dan memberi ucapan aidilfitri kepada kenalan-kenalan. Sebelum balik beraya di Kubang Kerian, banyak peristiwa dan pengucapan menyentuh hati berlaku di dalam kelas saya. Alhamdulillah segala luka-luka lama dari Darul Quran sehingga UIA Kuantan telah terubat langsung dengan slot muhasabah bersama teman-teman sekelas yang cukup memberi kesan. Dengan hampir semua 'sisters' menangis, dan 'brothers' bercakap dengan sejujurnya. Alhamdulillah dan Alhamdulillah.

Petang hari terakhir saya berada di Kuantan, saya mendapat saya pesanan ringkas yang sungguh tidak disangka. Satu pesanan ringkas yang merobek kembali luka yang baru sembuh. Sungguh slot muhasabah tadi bagaikan hilang ertinya. Sungguh kebesaran jiwa menuntut saya untuk bersabar walaupun ada juga paku buah keras yang saya pulangkan kembali dalam penuh 'rajuk' dan 'kerendahan diri'. Malam tersebut terus saya bincangkan dengan sahabat baik dari Gombak, Zaki, akan kewajaran tindakan saya memulangkan paku buah keras berbentuk sebegitu.

Alhamdulillah, moga hikmahnya dapat ditemui oleh orang-orang yang terasa dengan tindakan saya walaupun kadang-kadang jtindakan itu dikatakan 'keras' dan langsung tiada kebaikan. Sedangkan ruang penjelasan demi penjelasan telah ditutup dengan prejudis dan penghakiman awal tanpa merujuk.

Ramadan berlalu, alhamdulillah hati ini semakin lembut. Semuanya telah saya maafkan dan saya lupakan. Biarlah yang lalu terus berlalu. Apa pun, buat mereka yang mahu menutup mata dari kebenaran saya tidak mempunyai kuasa untuk melembutkan hati tersebut kerana hanya ALLAH pemilik segala hati.

Saya akan terus berusaha dan berdoa dan terus berdoa dan memberi sedikit 'pengajaran' supaya kekasaran pendekatan itu kan disedari dan diinsafi.

Tiada apa yang menarik akan ucapan demi ucapan dari setiap pesanan ringkas yang saya terima bagi yang mengucapkan selamat hari raya melainkan semuanya menuntut perlaksanaan demi perlaksanaan kata-kata.

Sekadar berkongsi peringatan dari ucapan sendiri yang membekas ke dalam diri ini.

'Ramadan berkat melimpah ruah,
Aidilfitri hari yang meriah,
Puasa enam lah hadiah,
Hidup bermakna menuju ALLAH..
Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin.
Mencari ketenangan,
Nuruddin.'


Dalam banyak pesanan ringkas yang dibalas dan diterima saya, ada satu pesanan ringkas yang menambah ilmu, suka saya kongsikan jua disini.

Manusia menyebutnya adat,
Kami melafaznya ibadat,
Taqabbalallahu minna wa minkum,
Selamat Hari Raya Aidilfitri
- Haji Hasrizal sekeluarga @ www.saifulislam.comZenki 44,
16150 Kubang Kerian,
Syawal 1430H

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…