Skip to main content

Malam-Malam Peperiksaan di 10 Terakhir ; Suatu Penilaian Semula


huk huk.. huk huk.. huk huk..

Aku terpana. Apalah ertinya peperiksaan dunia dengan ganjaran al-Qadar. 10 malam terakhir , malamnya semua dipenuhi ketenangan. Semuanya sukar untuk kita ketahui bilakah waktunya al-Qadar.

Tadi, saya benar-benar terpukul. Keluar dari bilik air selepas balik dari solat subuh disurau, saya melihat indahnya alam. Benar-benar menenangkan mata.

Matahari yang malu-malu memancarkan cahayanya, daun-daun pokok yang kekuning-kuningan, tumbuh-tumbuhan yang seakan menunduk menyembah bumi, burung-burung tenang berkicauan sahut-menyahut. ALLAH..apakah telah terlepas malam al-Qadar? Apa yang saya telah buat semalam? Tidur kerana sakit kepala. Bangun, belajar untuk peperiksaan dan sekadar sebentar cuma mengadap Ilahi.

Tenang menghayati alunan ayat-ayat cinta dari Syekh al-Qurra', Syekh Khalil Husoiri. Kerugian besar tidak sempat menyertai solat tahajud beramai-ramai bersama-sama sahabat luar negeri disurau, menghayati alunan indah surah al-Qasas. Sambil belajar, sempat bertanya khabar sahabat dari mesir, Wan Safwan menggunakan YM.

ALLAH..sungguh pagi ini sungguh tenang..Jika benar al-Qadar telah berlalu..ampunkanlah dosa-dosaku ya ALLAH. Sungguh dunia tiada nilai walaupun seberat sayap nyamuk disisi-Mu ya ALLAH..

Jika benar ianya telah berlalu, moga segala amalan dan permintaan kaum muslimin Engkau perkenankan ya ALLAH. Jika belum, berikanlah kami kekuatan untuk terus mencari redha-Mu didalam baki 7 hari yang tinggal ini ya ALLAH.

Sungguh aku merindui saat beri'tikaf dimasjid, bertadarus berqiamullail bersama teman-teman hati.

Moga diterima segala amal. Moga dikurniakan keampunan dan peluang bertemu lagi malam al-Qadar jika dipanjangkan umur.Selawat dan salam buat junjungan tercinta Nabi Muhammad dan ahli keluarga Baginda.

Duhai yang Maha Pengasih, lagi Maha Pemurah, lagi Maha Agong, Maha Perkasa. Aku bersaksi Engkaulah ALLAH, tiada Tuhan melainkan Engkau yang Maha Esa, tiada bergantung kepada segala sesuatu, tiada beranak dan tiada diperanakkan dan tiada seorang pun yang setara dengan Engkau..

ya ALLAH Murnikanlah niatku, perelokkanlah kematianku ya Rabb..

Matikanlah aku didalam Islam!

Selawat dan salam buat junjungan tercinta Nabi Muhammad dan ahli keluarga Baginda.

Moga diperkenankan.

Rindu keredhaan, Takut kemurkaan.


Zenki 44,
Teratak Talhah,
25200 Kuantan.

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…