Saturday, September 12, 2009

Malam-Malam Peperiksaan di 10 Terakhir ; Suatu Penilaian Semula


huk huk.. huk huk.. huk huk..

Aku terpana. Apalah ertinya peperiksaan dunia dengan ganjaran al-Qadar. 10 malam terakhir , malamnya semua dipenuhi ketenangan. Semuanya sukar untuk kita ketahui bilakah waktunya al-Qadar.

Tadi, saya benar-benar terpukul. Keluar dari bilik air selepas balik dari solat subuh disurau, saya melihat indahnya alam. Benar-benar menenangkan mata.

Matahari yang malu-malu memancarkan cahayanya, daun-daun pokok yang kekuning-kuningan, tumbuh-tumbuhan yang seakan menunduk menyembah bumi, burung-burung tenang berkicauan sahut-menyahut. ALLAH..apakah telah terlepas malam al-Qadar? Apa yang saya telah buat semalam? Tidur kerana sakit kepala. Bangun, belajar untuk peperiksaan dan sekadar sebentar cuma mengadap Ilahi.

Tenang menghayati alunan ayat-ayat cinta dari Syekh al-Qurra', Syekh Khalil Husoiri. Kerugian besar tidak sempat menyertai solat tahajud beramai-ramai bersama-sama sahabat luar negeri disurau, menghayati alunan indah surah al-Qasas. Sambil belajar, sempat bertanya khabar sahabat dari mesir, Wan Safwan menggunakan YM.

ALLAH..sungguh pagi ini sungguh tenang..Jika benar al-Qadar telah berlalu..ampunkanlah dosa-dosaku ya ALLAH. Sungguh dunia tiada nilai walaupun seberat sayap nyamuk disisi-Mu ya ALLAH..

Jika benar ianya telah berlalu, moga segala amalan dan permintaan kaum muslimin Engkau perkenankan ya ALLAH. Jika belum, berikanlah kami kekuatan untuk terus mencari redha-Mu didalam baki 7 hari yang tinggal ini ya ALLAH.

Sungguh aku merindui saat beri'tikaf dimasjid, bertadarus berqiamullail bersama teman-teman hati.

Moga diterima segala amal. Moga dikurniakan keampunan dan peluang bertemu lagi malam al-Qadar jika dipanjangkan umur.Selawat dan salam buat junjungan tercinta Nabi Muhammad dan ahli keluarga Baginda.

Duhai yang Maha Pengasih, lagi Maha Pemurah, lagi Maha Agong, Maha Perkasa. Aku bersaksi Engkaulah ALLAH, tiada Tuhan melainkan Engkau yang Maha Esa, tiada bergantung kepada segala sesuatu, tiada beranak dan tiada diperanakkan dan tiada seorang pun yang setara dengan Engkau..

ya ALLAH Murnikanlah niatku, perelokkanlah kematianku ya Rabb..

Matikanlah aku didalam Islam!

Selawat dan salam buat junjungan tercinta Nabi Muhammad dan ahli keluarga Baginda.

Moga diperkenankan.

Rindu keredhaan, Takut kemurkaan.


Zenki 44,
Teratak Talhah,
25200 Kuantan.

No comments:

Masa Itu Nyawa