Saturday, August 15, 2009

Terhantuk di hujung minggu

Gambar kenangan bersama Syekh Usamah ar-Rifa'i di Souq Sarijeh.


Semalam terlalu sibuk dengan jadual harian. Sibuk dengan perancangan demi perancangan. Sibuk dengan perangkaan demi perangkaan.

Tapi rawan di hati masih bertamu.

Menyusuri blog-blog teman mencari buah iman. Ada blog iman yang lama menguzlahkan (mengasingkan) diri. Ada blog teman membangkitkan iman.

Sungguh saya ketinggalan. Ketinggalan dalam meluahkan lontaran idea dan perkongsian iman.

Rasa teruja dan malu dengan usaha gigih teman-teman meneruskan pengajian di bumi para nabi. Teringin sekali terbang kembali ke bumi Syam menemani akh Wan Saifullah yang gigih menambah laba hari kemudian. Terlalu ingin untuk kembali.

Namun, bidang kejururawatan yang saya tekuni sekarang takkan membenarkan saya untuk bercuti lewat 3 minggu minggu. Apatah lagi untuk meluangkan masa sekadar 3 bulan mendampingi 'alim 'ulama. Menziarah jejak para Nabi dan sahabat di bumi berkat Syam, tanah kerajaan Rom di zaman dahulu.

Di atas Kota Salahuddin di Halab. (Qal'ah Salahuddin al-Ayubi di Aleppo )

Mengimbas kembali kembara setahun lalu. Bagaikan terlalu sedikit di banding dengan teman-teman yang mampu mendampingi 'ulama secara rapat dan terhormat. Diri ini kurang inisiatif agresif. Kurang menyantuni 'ulama dan orang-orang soleh. Mungkin faktor bahasa menjadi penghalang saya berbual dengan 'ulama secara lebih mesra. Sungguh, 2 bulan pengajian, hidup bersama masyarakat Malaysia di tanah arab belum cukup menajamkan kemahiran berbahasa arab untuk berbual panjang dengan 'alim 'ulama.

Hanya sempat bermesra dengan Syeikh Kurayyim Rajih (Ketua bagi 7 Syekhul Qurra' di Bumi Syam) beberapa jam sebelum menaiki pesawat pulang ke Malaysia

Alhamdulillah, sempat dikucup oleh ulama besar bumi Syam ini. Sungguh terasa kemesraan beliau terhadap penuntut ilmu al-Quran

Jadual hidup pelajar Malaysia banyak terbuang dengan game dan dunia bola sepak. Entah apa jawapan yang boleh saya beri kepada Mungkar dan Nakir atas kesalahan melupakan al-Quran dan tanggungjawab terhadap agama, sedang masa muda saya dipenuhi dengan menambah kawan didalam facebok, berborak kosong sampai tidur lewat, belajar bermati-matian semata-mata untuk gaji.

Alangkah rugi dan tiada ertinya hidup saya yang jika sebegitu.

Begitu rindu saat lidah ini lancar dengan ayat-ayat-Nya. Saat syahdunya bermadu kasih dipenghujung malam. Saat gigihnya jiwa dan jasad menuntut ilmu. Sungguh, realiti sebenar telah mula dirasai.

Hanya diri yang benar dan ikhlas akan terus Istiqamah. Alhamdulillah iman saya terhantuk dilaman teman hati dan iman ini. Sungguh ayat-ayatnya menceritakan diri beliau yang sebenarnya. Cukuplah cerita-cerita ikhlas dari sahabat-sahabat yang ikhlas buat menambah iman dan rindu saya pada ALLAH.

Terima kasih 'loh'. (http://wansaifullah.blogspot.com)

Manisnya Iman dalam kepahitan begini..

Ramadhan, 5 hari menuju mu.

Zenki,
Teratak Syuhada', Talhah,
25200 Kuantan.

No comments:

Masa Itu Nyawa