Skip to main content

Terhantuk di hujung minggu

Gambar kenangan bersama Syekh Usamah ar-Rifa'i di Souq Sarijeh.


Semalam terlalu sibuk dengan jadual harian. Sibuk dengan perancangan demi perancangan. Sibuk dengan perangkaan demi perangkaan.

Tapi rawan di hati masih bertamu.

Menyusuri blog-blog teman mencari buah iman. Ada blog iman yang lama menguzlahkan (mengasingkan) diri. Ada blog teman membangkitkan iman.

Sungguh saya ketinggalan. Ketinggalan dalam meluahkan lontaran idea dan perkongsian iman.

Rasa teruja dan malu dengan usaha gigih teman-teman meneruskan pengajian di bumi para nabi. Teringin sekali terbang kembali ke bumi Syam menemani akh Wan Saifullah yang gigih menambah laba hari kemudian. Terlalu ingin untuk kembali.

Namun, bidang kejururawatan yang saya tekuni sekarang takkan membenarkan saya untuk bercuti lewat 3 minggu minggu. Apatah lagi untuk meluangkan masa sekadar 3 bulan mendampingi 'alim 'ulama. Menziarah jejak para Nabi dan sahabat di bumi berkat Syam, tanah kerajaan Rom di zaman dahulu.

Di atas Kota Salahuddin di Halab. (Qal'ah Salahuddin al-Ayubi di Aleppo )

Mengimbas kembali kembara setahun lalu. Bagaikan terlalu sedikit di banding dengan teman-teman yang mampu mendampingi 'ulama secara rapat dan terhormat. Diri ini kurang inisiatif agresif. Kurang menyantuni 'ulama dan orang-orang soleh. Mungkin faktor bahasa menjadi penghalang saya berbual dengan 'ulama secara lebih mesra. Sungguh, 2 bulan pengajian, hidup bersama masyarakat Malaysia di tanah arab belum cukup menajamkan kemahiran berbahasa arab untuk berbual panjang dengan 'alim 'ulama.

Hanya sempat bermesra dengan Syeikh Kurayyim Rajih (Ketua bagi 7 Syekhul Qurra' di Bumi Syam) beberapa jam sebelum menaiki pesawat pulang ke Malaysia

Alhamdulillah, sempat dikucup oleh ulama besar bumi Syam ini. Sungguh terasa kemesraan beliau terhadap penuntut ilmu al-Quran

Jadual hidup pelajar Malaysia banyak terbuang dengan game dan dunia bola sepak. Entah apa jawapan yang boleh saya beri kepada Mungkar dan Nakir atas kesalahan melupakan al-Quran dan tanggungjawab terhadap agama, sedang masa muda saya dipenuhi dengan menambah kawan didalam facebok, berborak kosong sampai tidur lewat, belajar bermati-matian semata-mata untuk gaji.

Alangkah rugi dan tiada ertinya hidup saya yang jika sebegitu.

Begitu rindu saat lidah ini lancar dengan ayat-ayat-Nya. Saat syahdunya bermadu kasih dipenghujung malam. Saat gigihnya jiwa dan jasad menuntut ilmu. Sungguh, realiti sebenar telah mula dirasai.

Hanya diri yang benar dan ikhlas akan terus Istiqamah. Alhamdulillah iman saya terhantuk dilaman teman hati dan iman ini. Sungguh ayat-ayatnya menceritakan diri beliau yang sebenarnya. Cukuplah cerita-cerita ikhlas dari sahabat-sahabat yang ikhlas buat menambah iman dan rindu saya pada ALLAH.

Terima kasih 'loh'. (http://wansaifullah.blogspot.com)

Manisnya Iman dalam kepahitan begini..

Ramadhan, 5 hari menuju mu.

Zenki,
Teratak Syuhada', Talhah,
25200 Kuantan.

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…