Skip to main content

Senyum Sang Optimis

"I cried because I had no shoes till I saw a man with no feet" Life is full of blessings, sometimes we are just blind folded to see them..


Suatu perkongsian minda


Apakah perasaan di saat kita kesakitan, datang sang perawat dan doktor yang pembengis?

Apakah rasanya di saat kita sesat di dalam pelajaran, datangnya guru dan senior-senor yang sombong tiada hikmah dalam mengajar?

Apakah rasanya tatkala kita sedang makan hidangan yang lazat, tiba-tiba datang peminta sedekah meminta sedikit ehsan?

Apakah ertinya disaat set makan malam kita berharga RM10 untuk satu kepala, sedang ada saudara seagama, satu bangsa kita yang bermati-matian untuk hidup ditengah kebakhilan masyarakat 'Ibu Kota' dengan hanya RM10 untuk dua minggu?

"Kita percaya bahwa manusia itu sama. Ini tercermin ketika kaum
muslimin berada dalam masjid. Yang miskin duduk ber-dampingan dengan yang
kaya, yang lemah berdam-pingan dengan yang kuat, tukang sapu dan tukang sampah
sama seperti kebanyakan manusia lain dalam masjid. Tetapi sayang, hal ini tidak
diaplikasikan di luar masjid. Apakah ketika Anda lewat di jalanan dan berte-mu salah
seorang tukang sapu, Anda mengucapkan salam padanya?". "Tidak," Beginilah realiti yang meniti hidup kita semua sehari-harian.

Kilang Arak

Bercakap soal haramnya arak bila hilangnya kuasa. Bila adanya kuasa, kitalah pembina dan pemberi lesen untuk kilang arak. Bila kalah pilihanraya, barulah 'mahu' kembali kepada Islam. Kononnya, dialah pembela agama.

Lalu, ramailah musuh-musuh ALLAH berijazah syariah dikutip untuk membuat kenyataan media mengutuk pembela-pembela agama ALLAH yang ikhlas.

Pernah seorang rakan saya memeberitahu. "biasanya hanya mereka-mereka yang berpendidikan tinggi yang menyokokng kerajaan. yang tak pandai tak pandai ni yang biasanya sokong pembangkang."

Wah, betapa dangkal dan kecilnya jiwa mereka yang berpandangan sebegini.

Sesungguhnya kebenaran itu bukan di ukur terhadap siapa yang memerintah atau sesiapa yang menang.

Sekadar jawapan ringkas yang sempat saya lontarkan terhadap persoalan sebegitu. " Biasanya mereka-mereka yang berpendidikan tinggi ini bukan ada apa pun, periuk nasi itu yang lebih utama dari PRINSIP ilmu yang dipelajari. Teorinya banyak, aplikasinya kosong."

Senyum, salam, dan sedekah. Perkara yang sukar dilakukan oleh nasionalis dan sekularis terhadap semua peringkat masyarakat tanpa mengira perbezaan corak pemikiran.

Senyum dalam tangis.

Ramadhan, 6 hari menuju mu..

Comments

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…