Wednesday, August 12, 2009

8 hari menuju Ramadhan

Dua hari yang lepas saya mendapat pesanan ringkas dari ibu saudara saya yang berbunyi..

" Den, nak tegur sikit ni. Kenapa tak reply emel cmah. Tu untuk den, bukan untuk cmah pun...cmah nak tolong..bleh dia wat tak reply, amboi, sibuk, tapi masih sempat memblog, apa daa. Emel pun menaip, blog pun menaip. Tapi reply emel cmah tak boleh. Blog panjang2 boleh plak. Ish, ada pun teguran ini untuk membina k."

Alhamdulillah..hati yang keras ini cair juga disentuh oleh taipan 'sms' sebegitu. Terima kasih Cik Karimah di atas teguran. Banyak menyedarkan diri ini yang sibuk dengan dunia sendiri. Memberi peringatan awal supaya ini tidak gila bekerja 'workaholic' bila menjejak ke alam kerjaya kelak.

Petang tadi, Ummi saya memberi pesanan ringkas pula...

"Salam, sebulan lepas, suami cikgu Meriam meninggal, 3 minggu lepas anak Ustazah Norizan meninggal, kelmarin, kawan Ummi cikgu Nik Asiah meninggal kerana kemalangan. Ummi runsing, amal ibadat entah kemana. Ummi merayu anak-anak tolonglah ummi hidup dalam keredhaan ALLAH..semuanya kerana ALLAH.."

Hati saya tersentuh lagi. Seorang meminta anak-anaknya mendoakannya. Mungkin ini salah satu cara ummi untuk menegur kami anak-anak diperantauan yang jarang bertanyakan khabar ayah ibu. Salah satu cara hikmah ummi supaya anak-anaknya sedar bahawasanya mereka masih mempunyai seorang ibu dan ayah. Masih punya peluang untuk berbakti. Walaupun dengan sekadar satu 'sms' setiap hari kepada ibu dan ayah sebagai tanda ingat, kasih dan sayang.

Namun, hari ini anak-anak remaja lebih gemar menghabiskan kredit prabayaran telefon bimbitnya untuk sesuatu yang tiada faedah dan lebih dahsyat..menuju ke jalan yang 'HARAM'. Terima kasih ummi mengingatkan anak yang selalu leka dan alpa ini. Ampunkan anak ini jika ALLAH lebih dahulu menjemput anak yang leka ini. Ampunkan anakmu ini ya ummi..

Ramadhan ku nanti. Jika ini Ramadhan terakhir ku, maafkan diri ini kepada semua yang mengenali diri ini. Ya ALLAH, sampaikanlah aku ke dalam bulan rahmat MU, bulan keampunan dan bukan pembebasan dari api neraka ini ya ALLAH. Moga saya sempat menikmati Ramadhan kali ke 23 di dalam hidup ini..Mengira hari menuju Ramadhan..

No comments:

Masa Itu Nyawa