Thursday, July 30, 2009

Kelantan : Terengganu ; Suatu Ikatan Suci

Kembara 25 & 26 Julai 2009

Majlis di Kuala Terengganu, Terengganu

Mengikat tali kasih di tangan Isteri Tercinta

Membalas Kasih Menyarung Cincin


'the sempoi' pengantin lelaki 200 meter dari rumah pengantin perempuan

Jika dahulu Kelantan dan Terengganu selalu dikaitkan dengan aksi-aksi pergaduhan dan perbalahan.

Tapi hari ini, segala mitos dan cerita-cerita trauma orang dahlu semakin diketepikan oleh anak-anak muda yang berfikiran terbuka lagi mendapat didikan agama yang penuh insyaALLAH.

Izzat bersama Azrol yang insyaALLAH 'tak lama' lagi jua :)

eh, dah ada anak? Anak saudara rupanya..

Bermula dengan HOD kulliyyah sains kesihatan bersekutu bertemu jodoh sesama sendiri, juga Kelantan Terengganu.

Alhamdulillah kali ini saya menyempatkan diri ini untuk menghadiri majlis bersejarah buat sahabat baik, Muhammad Izzat bin Md Kamal (Lepasan MML) dengan pasangan, Wan Aimi Rashidah binti Wan Mokhtar (Lepasan SHAMS) di kedua-dua majlis dirumah pengantin lelaki dan perempuan.

pengantin Lelaki termenung apa ye?

Oh, kancing baju tak betul menanti isteri membetulkan rupanya.. :)

Majlis di Pasir Mas, Kelantan

Syazwan dan Syamil yang komited dengan aktiviti persijilan DQ generasi ke 6

Bersama Syamil yang insyaALLAH betul-betul tak lama dah lagi.. :)

Bersama Syazwan yang dalam rangka meninjau model majlis terbaik buat beliau sendiri

Moga senyum kalian kan berterusan dalam suka dan duka.

Sabarlah jat walaupun engkau mengatakan; "aku tak terasa sangat sahabat-sahabat tak datang majlis aku. Diorang sibuk nak buat macamana.."

- Tapi raut wajah dan nada bahasa mu memberikan jawapan yang jelas buat saya, Syamil, dan Syazwan - Retorika ukhuwwah Islamiyah telah menjadi kenyataan -

Sekadar sedikit perkongsian gambar majlis kahwin Izzat buat sahabat-sahabat (terutama lepasan DQ generasi ke 6, Kuantan) yang tak sempat pergi disebabkan ada kelas atau terlalu sibuk dengan tanggungjawab kampus atau terlupa atau tak tahu atau sengaja buat-buat tak tahu atau sekadar malas meninggalkan katil dan bilik belajar dihujung minggu.

HIDUP BIAR BERMAKNA MENUJU ALLAH

6 comments:

Muhammad Zaki Sukery said...

salam din...

tahniah untuk pok jak...

wah, tersentak seketika ketika membaca 'retorika ukhwah Islamiyyah' - aku hanya diberitahu oleh ma' yeng majlisnya minggu lepas pada hari ini! huhu~ i blame myself for that...busy is not a justification, it's only an excuse!

hak peja ni pun x dey nak turun..,kebetulan aku lebih diperlukan d kl minggu ni...sedey tapi iringan doa buat sahabat2 sudah tentu tidak dilupakan...

p/s : din, tajuk din wi untuk artikel ni macam best jah :D ehem, ehem..

Mohd Nuruddin Bin Mohamed said...

ok jer ki. Aku pun banyak program kena drop and hok peja nih pon aku xdapat balik gak sebab awlawiyat kat kl lagi masa tuh...sedih sero wat gini ko saim2..

jerol oyak gak ayat -retorika ukhuwah islamiyah- tuh mcm negative n tak baik je bunyi nye..

tapi jerol oyat lagi, tak salah jugak kadang2 kita ketuk ppalo saim2 bia kaba. Menanti ketukan dari mum plop untuk amal batch kito nih.. hehe :)

ehem2 ape ki? :P

Tajuk baik untuk sahabat baik (pok jak) insyaALLAH. :)

Ibnu Omar said...

penulis blog ni asyik letak gamba orang kahwin jer..gamba penulis blog ni yang akan kahwin bile pulak??

TintaLuhur said...

em, pokjak nikoh doh deh..tahniah la pokjak..pahtu abe din n zaki bilo plok? peja mano hok nikoh jugok tu?

Mohd Nuruddin Bin Mohamed said...

gambar penulis takde nilai komersial jat eh.. :)

Mohd Nuruddin Bin Mohamed said...

abe din ngan abe ki nak wat majlis dekat2 mcm dekatnya hari lahir kitorang kot. (tapi, hero tok ggaduh, wi ko ki lah dulu, napok tok lamo doh :)). Peja? faizal norhalim. alhamdulillah dah sah jadi suami wardah roslan. Doakan sahabat kita tuh gak yer :)

Masa Itu Nyawa