Skip to main content

KONVENSYEN KEBANGSAAN PAPISMA 2009 ; Kesihatan Sebagai Medium DakwahSalam al-Kelantani, 6 Jamadits sani 1430 H, 31 Mei 2009

Alhamdulillah segala puji hanya milikNYA. PAPISMA adalah merupakan nama ringkas untuk Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia yang merupakan sebuah Organisasi Bukan Kerajaan (NGO) yang berdaftar. Ia mula ditubuhkan pada tahun 2004 dengan dianggotai oleh gabungan tenaga-tenaga profesional kesihatan yang antara lain tujuannya adalah untuk membimbing ahli dan masyarakat dalam meningkatkan kesedaran dan kefahaman tentang sistem penjagaan kesihatan dan perubatan.

Bertemakan kesihatan sebagai medium dakwah, banyak persoalan dan perkara penting yang diperbincangkan sepanjang tempoh tiga hari hari dua malam. Banyak juga aktiviti dan slot-slot pengikat ukhuwah yang dilaksanakan sebagai satu method buat ahli yang faham hakikat penciptaan diri sebagai hamba.

Hari pertama dimeriahkan dengan forum 'Kesihatan Sebagai Medium Dakwah' yang mana salah seorang ahli panelnya adalah YB Dr. Lo' Lo' bt Ghazali. Hari kedua diteruskan dengan Mesyuarat Agong Tahunan, slot bersama CME, slot bersama wakil PKS, sukaneka, Persembahan wakil-wakil PAPISMA cawangan, persembahan oleh Azhan Atan
dan diakhiri dengan perjumpaan alumni-alumni kampus. Hari ketiga diteruskan dengan acara pantai, volleyball, berperahu ke laut, memukat ikan dan akhirnya bersurai.

Ramai kenalan baru dari USIM, UM, USM, UKM, UPM, dan RCMP yang dapat dikenali. Juga pakar-pakar perubatan dari seluruh Malaysia. Suka juga dapat bertemu dengan kakak angkat ku sekeluarga yang turut bertandang sama ke Konvensyen kali ini, Kak Azlah dan keluarga. Semoga dipanjangkan umur dan kita semua diberi kesempatan untuk berjumpa lagi dalam rahmatNYA.

Tahniah diucapkan kepada semua yang terlibat menjayakan Konvensyen Kebangsaan 2009 kali ini. Semoga manfaat yang dikutip bersama mampu kita teruskan momentumnya demi kemuliaan Islam. Menanti slot seterusnya yang lebih berkesan bersama ISP (Ikatan Siswazah Perubatan) insyaALLAH. Kredit buat akhi Najmi :), Teruskan!

Jumpa lagi di Kedah 2010, InsyaALLAH!

Abu Talhah,
25200,
Indera Mahkota 2.

Comments

Anonymous said…
salam alaikum din.

din, mu dah jadi ayah ke??

abu talhah, anak mu nama talhah?..

huih, lama tak dengar kabo, dah jadi ayah ..tahniah. :D
Zenki said…
Wslm, we2, doa2kan je lah. :) Lamo tak dengar kabo. Janji hafazan kita macamna dah sekarang ? hehe. dah jumpa formula?
Anonymous said…
:D
doa insyaallah sentiasa bersama,
cuma usaha tu perlu :D

nasi tak turun sendiri dari langit, kita bukan seperti maryam , juga tidak bersama nabi isa dengan pengikutnya.

cuba cek surah assyarh (alam nasyrah), ayat 1... fahami ayat tu kenapa...

dan lepas tu, teruskan sehingga ayat terakhir.

:) ..
formula?..

itu sedang disusun..huhu..
sharif ahmad said…
xtau pun din jadi ayah..bila??
wordsmith said…
KEDAH MAJU 2010!!! hehehe
Zenki said…
hoho, akan diketahui tak lama lagi..:P

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…

5 Pesanan Almarhum Tuan Guru Dato' Dr Haron Din

Mukmin Yang Hebat itu ialah yang;

1. Dia meninggalkan dunia (memburu bekalan akhirat) sebelum meninggal dunia (mati).
2. Dia bersedekah sehingga kaya, bukan menunggu kaya baru mahu bersedekah.
3. Dia berdakwah sehingga menjadi alim, bukan menunggu alim baru mahu berdakwah.
4. Dia ke Masjid sehingga tua, bukan menunggu tua baru mahu ke Masjid.
5. Dia beramal sehingga ikhlas, bukan menunggu ikhlas baru mahu beramal.

Sungguh 5 pesanan dari guru yang mulia ini sangat memberi bekas jika diteliti dengan hati merendah diri yang mahu untuk berhijrah dari keburukan kepada kebaikan.

Mungkin penulis masih hidup saat tulisan ini diterbitkan, semoga ianya menjadi pukulan dan peringatan yang segar buat penulis. Mungkin penulis sudah meninggalkan dunia yang fana ini saat tulisan ini diterbitkan, moga-moga ianya memberi manfaat yang kekal di negeri yang kekal yang kita semua pasti melaluinya. Doakan kebaikan untuk semua.

Faqir yang mengharap keampunan dan rahmat Allah.