Skip to main content

Mengapa Awak Menulis?


Assalamualaikum.
Salam al-Kelantani, 15 Rabiul akhir 1430H, 11 April 2009

"Ustaz; ana nak tanya pendapat ustaz tentang laman-laman blog ni ustaz. apa pendapat ustaz?". Sementara menunggu bermulanya slot ceramah Enhancing Spiritual Understanding on Health Care Worker (Islamic Paradigm on Health Care Worker, IIUM Kuantan) pada 8 Mac yang lalu. "Ana, zaman ana mula-mula menulis dulu takde blog-blog macam sekarang ni. Sekarang ni dah macam-macam blog ada. Dua tiga minggu lagi pun ana ada jemputan bengkel blog, kat KUIS."


"oh..macam tu, sebenarnya ana pun baru belajar-belajar buat blog. Niat nak belajar menulis. Jadi, nak mintalah tips-tips atau nasihat berguna buat saya yang baru nak mula ni"..saya membalas.
"Ok, kalau macam tu kenapa mahu menulis? Adalah beberapa benda penting yang kita perlu perhatikan didalam menulis dan menguruskan blog.

Pertama sekali, kena ada pattern sendiri. Macam orang hafal Quran juga, dia ada masa-masa dia yang tersendiri yang dia sesuai dan selesa untuk menulis. Ada orang boleh menghafal selepas maghrib, ada orang tak boleh, ada orang boleh menghafal sebelum subuh, ada orang tak boleh. Kalau ana sebelum tidur ana mesti menulis, kalau tak, tak lena tidur ana. (Sambil tersenyum Ustaz Hasrizal menjawab). Senangnya, ikut kesesuaian tersendiri dan masing-masing.

Ok, Kedua, tak boleh tiru orang. (terpengaruh takpe, tapi jangan tiru. Jangan paksa tiru). Kalau macam siapa-siapa yang perhatikan blog ana pasti dapat tangkap pattern macammana yang ana guna untuk menulis. Ana biasa mulakan dengan cerita. Macam tu jugak dalam ceramah-ceramah ana. Faktor penceritaan ni mampu menarik orang.

Ketiga, buat permulaan ni, tulis sahaja. Dan apa yang kita nak tulis? Kita mesti tahu apa yang ada pada diri kita, tapi tiada pada orang lain. Itulah pengalaman kita sendiri. Dan kita mesti ada pandangan, sudut pandang atau world view kita yang tersendiri.

Tiga benda penting ini perlu ada jika mahu menulis.

"Apapun akhi, nasihat terakhir ana, ISTIQAMAH lah dalam menulis. Dan sentiasalah check diri kita kenapa mahu menulis?
Kalau ana, ana menulis untuk restructure my own understanding. Macam belajar dalam kelas pun, ana tak boleh baca nota orang lain. Macam-macammana pun ana kena buat nota sendiri juga. Sebab, bila ana menulis, penulisan ni akan menjelas pemikiran kita sendiri. InsyaALLAH.. :)
Sekadar blog moment bersama ustaz Hasrizal selama 10-15 minit sebelum ceramah bermula. Panduan ringkas yang suka saya kongsikan bersama teman pembaca.

Dibawah dilampirkan bersama bersama blog-blog menarik untuk renungan dan sebagai bacaan tambahan teman pembaca sekalian dalam memurnikan niat dan gerak tangan untuk terus menari di atas papan kekunci menyebarkan suara-suara mengajak kebaikan dan memaknakan dengan hakikat kehidupan yang sebenar kelak.


Bermula dengan blog terbaru dari Kalam murabbi, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai muhasabah kita bersama. Renung-renungkan.

1. Ucapan YAB Tuan Guru Dato Menteri Besar Kelantan Sempena Pelancaran Wi-Fi Aptus Net Dan Blog Tok Guru
http://www.blogtokguru.com/pages/posting/6/ucapan-yab-tuan-guru-dato-menteri-besar-kelantan-sempena-pelancaran-wi-fi-aptus-net-dan-blog-tok-guru

2. Blog Isteri & Suatu Peringatan Buat
Pemilik Blog dan Forum Maya
http://www.zaharuddin.net/content/view/816/72/

4. Aku menulis bukan kerna nama http://abdurrahman-al-azmi.blogspot.com/2009/03/aku-menulis-bukan-kerna-nama.html

Akhirnya, mengambil kata-kata Sasterawan Negara A. Samad Said bila ditanya oleh penulis prolifik (Faisal Tehrani) di awal-awal ketika menceburkan diri ke dalam bidang penulisan. "Apakah nasihat untuk saya yang baru menulis ini? "
Jawab Datuk A. Samad Said,
" membacalah, membacalah, membacalah, membacalah, membacalah...dan menulislah."


25200, Indera Mahkota

Comments

Mr W. A. A. said…
how am i supposed to respond to this post?
Just to sharpen our pen power altoghether. :)

Popular posts from this blog

Indahnya Bahasa India

Sekadar berkongsi beberapa patah perkataan bahasa India yang ku pelajari secara tak langsung dengan pesakit dan pekerja. Jika ada kekurangan dan kesilapan sila betulkan.


1- Siapa nama awak? = ope riina?
2- Nama saya.... = yenper....
3- Pergilah (untuk lelaki) = poodah
4- Pergilah (untuk perempuan) = poodii
5- Dah makan ke? = sapdiya...?
6- Dah makan dah = sipdaen
7- Jom makan = Bahsapdala
8- Jom minum = wa tanni kudigkelam
9- Awak tinggal di mana? = ni yengger kae ?
10- Baju = settae
11- Seluar = silwar
12- Mata = kanney
13- Telinga = kadhae
14- Kaki = kaali
15- Wajah = kaalai
16- Apa khabar? = na lam irking gele?
17- Apa khabar? (secara sopan) = sauriyema ?
18- Nenek = padti
19- Datuk = tata
20- Abang = anne
21- Kakak = akka
22- Pakcik = mama
23- Makcik = mami
24- Ayah = appa
25- Mak = amma
26- Dah minum ke belum ? = tanni kurchitia?
27- Belum lagi lah = inno illek
28- Tak ada = illek
29- Saya pergi dulu ya = poidtu ware’
30- Dah makan ke ? (sopan gitu) = sapdinlah...?
31- Dari mana ? = yinggere dhe?
32- Awak n…

Luahan hati seorang ibu...

Oh ibu..tidak terkata untuk menyatakan jasa ibu, 9 bulan ibu mengandung dengan berbagai dugaan dan cubaan. Ibu menempuh perit dan derita semasa melahirkan..! Semasa dalam pantang, ibu mengalami berbagai situasi yang tak terduga. Mengawasi diri sendiri, mendidik anak yang belum mengerti dan menjaga hati suami yang bukan semua boleh dikongsi. Hati seorang ibu yang cekal sukar dicari, sukar diganti.


Setiap ibu sanggup berkorban untuk anak-anak sedangkan anak belum tentu lagi. Kalau susah, biar ibu yang susah, anak jangan. Kalau ibu lapar, biar anak tidak lapar. Kalau ibu sakit anak jangan sakit. Kalau pakaian, biar anak cukup pakai, ibu tak apa. Kalau ibu sedih, hampir tercabut nyawa pun seboleh-bolehnya tidak diberitahu kepada anak-anak. Itu hanya secebis pengorbanan ibu.


Percayalah bila ibu sudah tiada, barulah anak terasa ketiadaan ibu dan hidup terasa kosong. Tiada tempat untuk mengadu. Kalau ibu ada, ibu buat itu, ibu buat ini, ibu cari itu, ibu cari ini. Ibu banyak boleh buat untuk a…

Rabbana Hablana Min Azwajina Wa Zurriyyatina Qurrota A'yun

Ha tu dio duduk. Jadi menunjukkan bbini ni perkara nikmat daripada Allah subhanahu wataala. Kita bekawin dengey ore ppuwe baik, ore ppuwe becaghi tok laki baik ini merupokey nikmat daripada Allah subhanahu wa taala. Ho bolehla we kalu nok gayo gayo ore ttino hok toksey ko demo gak kato; “ ai nikmat ni wey, nikmat Tuhey ni wey” dan oghe ttino tu pong kalu napok payoh payoh nga oghe jatey gak aa; nikmat ni aa.


Wa ma laha awliya’ahu bisuaali zalika fiddu’a’. Takdi dio ghoyak ceghito ceghito nabi. Nabi-nabi ni selain daripada Aku lantik jadi nabi, Aku buwi jugok anok-anok cucu, so. Selain pado nabi tuh pulok, hok peringkat woli-woli. Peringkat oghe hok bawoh sikit pado nabi, kito panggil woli-woli ni pong, Allah taala puji oghe-oghe hok jjadi woli Dio ni waktu woli Dio bedoa.


Dia tunjuk, doa gapo dio ? wallazina, wallazina yaquluna rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurrata a’yun. Ini doa hok Tuhey sediri apo ni rekod daley Quran. Kito lloni bulih guna doa ni. Di antaro tando o…